MENU
Chanoeka Utrecht geeft het licht door

Chanoeka Utrecht geeft het licht door

17 dec

Vriend en vijand zijn het erover eens: de polarisatie in de maatschappij neemt toe. Scheldpartijen op sociale media en felle politieke debatten drijven mensen uit elkaar. Met het joodse lichtfeest Chanoeka voor de deur wil de stichting “Vrienden van de Joodse Gemeenschap Utrecht” iedereen uitnodigen om gezamenlijk een vuist te maken tégen haat en terreur, en vóór vrijheid en verdraagzaamheid.

Op deze manier kunnen we licht doorgeven aan elkaar. ‘De Chanoekalichten vormen een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren omdat ze ons herinneren aan de Makkabeeën die meer dan 2000 jaar geleden vochten voor hun religieuze vrijheid. “Daarom willen we alle inwoners van Utrecht en omgeving van harte uitnodigen om Chanoeka met ons mee te vieren en licht door te geven”, aldus rabbijn Aryeh Leib Heintz.

Ook op veel andere plaatsen in Nederland zijn openbare Chanoekavieringen. Het officiële programma start op zondag 22 december om 17.00 uur op de Mariaplaats in Utrecht met het aansteken van de Chanoekia, de Chanoeka kandelaar. Onder meer de commissaris van de koning in de provincie Utrecht de heer Hans Oosters en burgemeester Jan van Zanen zullen aanwezig zijn. Vanaf 16:00 uur is er op het plein bij de Mariaplaats een gezellig markt met muziek, vermaak en warme hapjes, drinken en judaïca. Tevens is er een verwarmde kindertent. Dit jaar met medewerking van Meatball & Van de Camp, die ons zullen verrassen met een aangepaste voorstelling! Life klezmer muziek zal worden verzorgd door leerlingen van CMO Concertino Muziek Onderwijs uit Amsterdam.

Zondag 22 december 2019 is er vanaf 16:30 uur gezelligheid op de Mariaplaats, bij het Conservatorium. Er zijn kraampjes met lekkernijen en leuke spulletjes. Tijdens de Chanoeka-viering is er een vuurshow, live (klezmer)muziek en er zijn er inspirerende sprekers. Natuurlijk wordt ook de grote menorah aangestoken. Aansluitend is er tijd om na te genieten met muziek, soep, soefganiot en latkes.

Naast bijdragen van Rabbijn en Rebbetzin Heintz verwelkomen we ook diverse prominenten uit (de provincie) Utrecht en politiek Nederland.

Chanoeka is het Joodse feest ter nagedachtenis aan het Chanoekawonder in de Tempel van Jeruzalem. Het openbare feest staat ook wel bekend als ‘het lichtjesfeest’, duurt 8 dagen en staat symbool voor de vrijheid van denken, geloven en beleven. We vieren met Chanoeka de vrijheid van G’dsdienst voor alle volken, een vrijheid die we hier in Nederland kennen en willen behouden.

Voorafgaand aan de Chanoeka-viering organiseert het Gilde Utrecht een speciale wandeling door Joods Utrecht. De wandeling start om 15:00 uur met een rondleiding en lezing in de voormalige Joodse synagoge aan de Springweg nr.162/164. Hierna volgt een korte wandeling via het ‘Jodenrijtje’ en de Mariaplaats naar de Mariaplaats.

Datum: 17 december 2019
Auteur: Miranda Spies
Foto: Chanoeka Utrecht
Website: http://www.chanoeka.info

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

8 december 2012 Welkom bij een openbare Chanoeka viering

Meer nieuws: