MENU
Mooi gebaar

Mooi gebaar

31 dec

Een groep Joodse mensen trok vanuit Israel naar Albanië, om het huis van Muhamet Bicaku te herstellen, dat ernstig beschadigd was na een krachtige aardbeving, op 26 november jl. Daar zit een bijzonder verhaal achter, temeer omdat Bicaku moslim is. Tijdens de Holocaust redden zijn vader Mefaiil en diens broer Njazi namelijk twintig Joodse families. In 1996 ontvingen zij daarvoor de ‘Right Among the Nations’ medaille.

Het initiatief om het huis te herstellen, kwam van de organisatie ‘From the Depths’, die de herinnering aan de Holocaust levend probeert te houden. De bouwgroep werd geleid door Jonny Daniels.

Bicaku is nu 83 jaar. Zijn vader Mefaiil zorgde samen met zijn broer voor veilige onderduikadressen voor Joodse families die Italië en Duitsland ontvluchtten tijdens de oorlog. Bicaku was vijf jaar oud, toen er Joodse mensen bij hen in huis kwamen, die zo werden gered van de dood.

‘Albanië is het enige land onder Duitse bezitting geweest, waar na de Holocaust meer Joden woonden dan ervoor. Meer dan tweeduizend Joden werden er gered. De koning, Zog I, regelde 700 valse visums, waarmee Joden konden vluchten uit Europa,’ aldus Daniels, de Brits-Israëlische stichter van ‘From the Depths’. ‘Als Joden willen we hen steunen en helpen die tijdens de zwaarste en moeilijkste tijden ons volk, ons hebben geholpen.’

Bron: United with Israel

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 31 december 2019
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: