Startende agrarische ondernemers krijgen kans bedrijf te verduurzamen

Vanaf 1 januari 2020 is het voor startende agrarische ondernemers mogelijk een lening aan te vragen voor het verduurzamen van hun bedrijf. Na overname is het voor starters in de land- en tuinbouwsector vaak niet direct mogelijk verduurzamingsinvesteringen te doen.

Met de borgstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is het ook voor kredietverstrekkers interessant deze lening aan te bieden. De regeling geeft ondernemers de kans om tot drie jaar na overname een lening af te sluiten om te investeren in de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

De borgstellingsregeling Vermogensversterkend Krediet (VVK) is onderdeel van het ‘Bedrijfsovernamefonds voor startende boeren en tuinders’ (voorheen het Jonge Boerenfonds). Mocht een bedrijf onverhoopt failliet gaan, dan staat het Rijk daarvoor garant. Het is de verwachting dat financiers door deze regeling € 800 miljoen tot €1 miljard extra kunnen uitlenen. Het Rijk heeft €64 miljoen beschikbaar.

Minister Schouten heeft bij het opzetten van de regeling nauw samengewerkt met het NAJK, de RVO en de Rabobank.

Criteria

Om gebruik te kunnen maken van de regeling wordt het investeringsplan van startende agrariërs getoetst op de volgende criteria: het sluiten van kringlopen, het versterken van de sociaal economische positie van de boer in de keten, de klimaatopgave, ecosystemen, vitaliteit van het platteland, dierenwelzijn en waardering voor voedsel. Deze criteria zijn afkomstig uit de LNV-toekomstvisie ‘Waardevol en Verbonden’. Naast het voldoen aan een van de kringlooplandbouwcriteria moeten de investeringen aantonen dat de rentabiliteit, en daarmee het toekomstperspectief, van het bedrijf verbeterd is ten opzichte van vóór de overname.

Opleiding en coaching

Van de totale €75 miljoen uit het Regeerakkoord komt er €11 miljoen beschikbaar voor het opzetten van een opleiding- en coachingstraject bij het begeleiden van het overnameproces. Het opzetten of overnemen van een bedrijf en dit toekomstbestendig maken vraagt naast agrarische kennis ook kennis van ondernemerschap van de startende agrariërs. Op verzoek van de jonge boeren zelf is er daarom ruimte gecreëerd voor het ontwikkelen van een programma voor onafhankelijk advies en begeleiding bij duurzame bedrijfsovername.

Boeren en tuinders kunnen via de Rabobank vanaf 1 januari 2020 gebruik maken van de regeling. De Rabobank vraagt de borgstelling voor VVK aan via RVO. Voor meer informatie, zie RVO.nl

Rijksoverheid
© Toff fotografie – Tobias Huizing
04-01-2020
Samenleving
https://www.rijksoverheid.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies