MENU
Feesten en Falafels: een culinair avontuur door Israel

Feesten en Falafels: een culinair avontuur door Israel

07 jan

Hou je van lekker eten maar ben je geen keukengenie? Dan is Feesten & falafels hťt nieuwe Family7-programma waar je naar moet kijken. Karolina uit IsraŽl leert je hoe je eenvoudig met gewone huis-tuin-en-keuken-ingrediŽnten de heerlijkste Joodse en IsraŽlische gerechten kunt klaarmaken.

Joden vieren door het jaar heen nogal wat (Bijbelse) feestdagen. Deze vormen voor IsraŽliís de mijlpalen van het jaar. In Feesten & Falafels staan presentatrice Sara van Oordt en kok Karolina van Ede-Tzenvirt elke aflevering stil bij de betekenis van een feest. Karolina laat zien welke gerechten de Joden dan eten, maar vooral hoe je het klaarmaakt. Ze leert je hoe je binnen no time typische IsraŽlische gerechten maakt die perfect zijn voor een gezellige avond en een gegarandeerd succes bij je familie en vrienden.
Traditionele gerechten
Elke vrijdagavond begint de Sabbat. Het is gebruikelijk om dan een traditioneel gevlochten challah-brood te eten. Maar wat houdt de Sabbat eigenlijk in en wat gebeurt er dan? Waarom bouwen Joden een loofhut tijdens Soekot, het Loofhuttenfeest? Welke rol speelt de ramshoorn bij het Joodse nieuwjaar? En wat doen Joden tijdens Simchat Thora? Om daar antwoorden op te vinden, schuift bij elke aflevering een expert aan, die meekookt maar ook uitlegt wat elk feest inhoudt.

Veelkleurigheid van de IsraŽlische keuken
De uitbundige smaken, geuren en kleuren van het Midden-Oosten hebben een belangrijke plek in de IsraŽlische keuken. Dat heeft alles te maken met de diversiteit aan landen van waaruit Joden na het ontstaan van de staat IsraŽl in 1948 naar het Beloofde Land verhuisden. Zo kwamen er veel Joden uit landen als Jemen, Irak en Marokko met allemaal hun eigen eetgewoonten en ingrediŽnten. En de Joden die uit bijvoorbeeld Oost-Europa of Rusland naar IsraŽl verhuisden, maakten weer van heel andere ingrediŽnten gebruik bij het koken. Zo is de IsraŽlische keuken een smeltkroes van allerlei verschillende recepten. Karolina: ĎIsraŽl is een culinair avontuur dat nooit verveelt. De variaties zijn eindeloos.í

Feesten & Falafels, vanaf 8 januari elke woensdag om 21.00 uur op Family7.

Datum: 7 januari 2020
Auteur: Family7 - Stephan Bouman
Foto: Family7
Website: http://www.family7.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: