MENU
Vanuit Vluchtheuvel te Arnhem: Zie je zondag

Vanuit Vluchtheuvel te Arnhem: Zie je zondag

14 jan

Waarom zou je anno 2020 bij een kerk willen horen? In het EO-programma ‘Zie je zondag!’ gaat presentator Marleen Stelling op zoek naar de kracht van de kerk. Zij duikt in de wereld van protestantse gemeenten, van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. "Overal in Nederland komen mensen samen in de kerk om hun geloof in God te delen.

Op zondagochtend, maar ook doordeweeks", zegt Marleen. "Ik ga ontdekken wie die mensen zijn en wat hen met elkaar verbindt. Ik ben vorig jaar moeder geworden en snap nu nog meer hoe we elkaar nodig hebben. Kerken zijn zeker nog relevant; voor veel mensen is de kerk dé plek waar je elkaar ontmoet." In de zevende serie van drie afleveringen staat Vluchtheuvel – Kerkgenootschap de Pinksterzending in Arnhem centraal.

Iedereen welkom
Afgelopen zondag 12 januari was de eerste uitzending bij Vluchtheuvel. Een kerk die een veilig toevluchtsoord wil vormen voor mensen die snakken naar rust. Een plek waar écht iedereen welkom is. Elke dinsdagmiddag is er bijvoorbeeld ‘huiskamer’ in de kerk. Een plek waar je binnen kunt lopen voor een kopje koffie of thee, een spelletje of een goed gesprek. Zowel Melvin als Henna zijn daar te vinden. Melvin die een detentieverleden achter zich heeft, opkrabbelt uit de schuldsanering en regelmatig in de vroege ochtenduren schoonmaakt op het centraal station. En Henna, die vanuit haar verleden en ervaring nu passie heeft om juist de gebroken mens op te zoeken, te bezoeken en met hen op te trekken.
Uitzending: zondag 12 januari, de uitzending is hier terug te kijken.

Pinksterzending
Wie een bezoek brengt aan deze gemeente kan het niet ontgaan: dit is een pinkstergemeente. In deze aflevering ontmoeten we Dingena, haar vaste plek is vooraan in de gemeente, vlakbij de vlaggen. Zodat, als zij dat voelt tijdens het zingen van een lied, ze er een vlag bij kan pakken om de aanbidding op die manier te ondersteunen en zichzelf te uiten. Vaste plek van Rodney is op het podium, spelend op percussie. Regelmatig gaat hij samen met andere kerkleden de straat op om het geloof niet alleen binnen de kerk te houden, maar juist ook daarbuiten bekend te maken.
Uitzending: zondag 26 januari, 9.20 uur, NPO 2

Gastvrij
In deze aflevering vanuit Vluchtheuvel in Arnhem, zijn we te gast bij Aan Tafel. Elke vrijdag kun je rond etenstijd aansluiten om een hapje mee te eten bij ‘Aan Tafel’. Iets wat belangrijk is in deze gemeente, het gevoel samen ‘gezin’ te zijn, waar mensen bij mogen horen. En om dan de kerk als thuis te laten voelen, daar houdt Janine zich mee bezig. Regelmatig is zij in de kerk te vinden om de kerk aan te kleden, gezellig te maken. Als initiatiefneemster van Aan Tafel en als kunstenares weet zij als geen ander een plek zo aan te kleden dat je je er welkom voelt. Wie dat ervaren heeft is Michaël, de ‘klusjesman’ van de kerk, voor wie de kerk meer thuis is dan zijn eigen huis en voor wie de gemeente voelt als een grote familie.
Uitzending: zondag 2 februari, 9.20 uur, NPO 2

Datum: 14 januari 2020
Auteur: Evangelische Omroep - Alja de Klerk
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: