MENU
Hoe geloof en schaatsen met elkaar verbonden zijn

Hoe geloof en schaatsen met elkaar verbonden zijn

21 jan

Schaatsen op natuurijs is verweven met de Nederlandse cultuur. Langeafstandsschaatsers komen veelal van het christelijke platteland, de Biblebelt. In deze gebieden zijn veel bewoners tegen topsport, maar schaatsen is een sport die met enthousiasme en goedkeuring van de kerk beoefend wordt. Zolang dat maar niet op zondag, de Dag des Heren, is.

In februari 2012 lijkt een Elfstedentocht dichtbij, en is zondag de enige optie om de tocht te rijden. Het stelt de hoofdpersonen voor dilemma’s: Geert-Jan van der Wal, de favoriet voor de eerstkomende Elfstedentocht, René Ruitenberg, meervoudige Nederlands kampioen en de schaatsfamilie Klompmaker.

Onderzoeksjournalist en filmmaker Geertjan Lassche laat in deze documentaire zien hoe deze twee culturen, geloof en schaatsen, met elkaar verbonden zijn. In de Biblebelt zijn geloof en christelijke tradities nog bepalend voor hoe je hoort te leven. Hoewel de orthodox christelijke kerken de laatste jaren te maken hebben met leegloop. Mensen stappen over naar blijmoedige evangelische kerken, waar iedereen genade ontvangt. En een ander deel gooit de tradities voorgoed overboord en sluit zich aan bij de ‘wereld’. Nu de schaatscultuur wordt bedreigd door commercie en professionalisering lijkt ook het heilige huisje van de zondagsrust om te vallen.

Dinsdag 21 januari om 23.10 uur bij de EO op NPO 2

Datum: 21 januari 2020
Auteur: Evangelische Omroep
Foto: Evangelische Omroep
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: