MENU
Woord en Daad Kringloopwinkels groeien

Woord en Daad Kringloopwinkels groeien

24 jan

GORINCHEM – De Stichting Woord en Daad Kringloopwinkels bestaat 3 jaar en telt inmiddels 27 kringloopwinkels, verspreid over het land. De winkels zorgden in 2019 voor een netto resultaat van bijna € 950.000,- dat werd overgemaakt naar projecten van Stichting Woord en Daad. De sterke groei ten opzichte van 2018 werd veroorzaakt door de opening van 4 nieuwe winkels in 2019 en de groei van de bestaande winkels.

“Kringloopwinkels zijn een steeds breder geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel’, aldus Arco Sturm, manager van de Stichting voor kringloopwinkels. “Het scoren van bijzondere artikelen zie je overal terug, niet alleen bij mensen met een smalle beurs. Mensen zien het nut van hergebruik en iedereen is bezig met het creatief gebruiken van oude meubelen. We vinden allemaal dat we minder moeten consumeren.” In 2018 brachten de winkels € 602.000,- op voor Woord en Daad.

Elke dag een nieuwe vrijwilliger
De kringloopwinkels worden geheel gerund door vrijwilligers, die zitting nemen in het lokale bestuur dat visie ontwikkelt voor de langere termijn, met een vrijwilligersgroep van minimaal 40 mensen. “Met 40 mensen kunnen we starten, en sommige winkels werken nu met 80 man. We zijn in 2019 gegroeid met 368 vrijwilligers. Dus iets meer dan één vrijwilliger per dag sluit zich extra aan bij deze mooie manier van vrijwilligerswerk doen.” Woord en Daad opende in 2019 nieuwe winkels in Zeist, Lisse, Nieuwerkerk en Oud-Beijerland. Sturm: “We ontzorgen het bestuur, en faciliteren de vrijwilligers, want daar zijn we heel zuinig op. Zij onderhouden het contact met de klant en zijn daar heel goed in.”


De Stichting Kringloopwinkels ondersteunt de besturen en onderhoudt contact met de vrijwilligers. De winkelvrijwilligers vormen samen met comitévrijwilligers en andere donateurs en betrokkenen de trouwe achterban van Woord en Daad. De € 950.000,- die de winkels in 2019 hebben opgebracht wordt direct besteed in de programma’s van Woord en Daad voor onder meer agrarische ontwikkeling, waterprojecten, noodhulp en weerbaarheid, en banen voor jongeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Enthousiaste samenwerking
De betrokkenheid van de winkelvrijwilligers is groot. Ze zetten zich elk minimaal een halve dag per week in voor de winkel. Sturm: “We zijn een brede stichting met een achterban uit allerlei kerken. We zien die breedte terug in de enthousiaste samenwerking voor de doelen van Woord en Daad. Ook vrijwilligers die niet hoeven te werken, komen vaak toch. Dat zegt iets over de sfeer en dat is ook de kracht van Woord en Daad”. In 2020 worden er nieuwe winkels geopend in Alblasserdam, Drachten en Krimpenerwaard.

Datum: 24 januari 2020
Auteur: Woord en Daad - Aukelien Wierenga
Foto: Woord en Daad
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: