102000 namen voorgelezen

Vanwege de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz, werden van donderdag 23 t/m 27 januari op het voormalig kampterrein bij herinneringscentrum Westerbork, in een speciaal daarvoor opgezette tent, de namen voorgelezen van de 102.000 vermoorde Joden, die via dit doorgangskamp uiteindelijk in een van de vele vernietigingskampen zijn omgebracht.

Een monument voor de naam

Iedere naam werd apart voorgelezen, mét de leeftijd: 82 jaar, 72 jaar, 57 jaar, 12 jaar, 3 maanden… Dat om te kennen te geven dat er niet zomaar 102.000 mensen werden omgebracht, als abstract getal, maar dat er 102.000 keer een

moord op een mensenleven plaatsvond. Zo kreeg elk van hen, al was het dan maar voor heel even, hun naam terug.

Het voorlezen van de namen ging vier etmalen lang, dag en nacht, zonder ophouden door. 96 uur, met in totaal 800 voorlezers, waaronder bekende Nederlanders en mensen uit de Joodse gemeenschap.

Een pendelbus reed vanaf het herinneringscentrum naar het voormalig kampterrein, omdat het niet is toegestaan om daar met de eigen auto te komen. Langs de weg naar het kamp wordt door middel van palen het aantal transporten aangegeven, dat vanaf kamp Westerbork richting het Oosten ging, inclusief het aantal gedeporteerden. Veel belangstellende bezoekers namen echter het bospad, een wandeling van 2,5 kilometer.

Het voorlezen van de namen is voor de luisteraar overweldigend, niet te bevatten. Ook voor de lezer heeft het zichtbaar grote impact. Maar wat goed dat er herdacht werd. Opdat we niet vergeten…

Sybe de Vos
© Sybe de Vos
26-01-2020
Samenleving
https://www.sjoeal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies