MENU
Paard en ruiter

Paard en ruiter

08 feb

COLUMN - Wanneer de Israëlieten eindelijk toestemming hebben om uit Egypte te vertrekken, stuurt God hen niet meteen langs de kortste weg naar Kanaän, maar Hij leidt ze via een omweg door de woestijn... totdat het lijkt of ze in de val zijn gelopen.

Het dringt namelijk tot Farao door dat zijn slavenvolk niet van plan is terug te komen. Bij alle schade die het land al heeft opgelopen staat de economie en de reputatie van Egypte op het spel. Een enorm leger met strijdwagens (de tanks van die tijd), paarden en ruiters komt in beweging en dreigt Israël in te sluiten.

Zo kan de stemming opeens omslaan. Het ene moment is het volk nog in een overwinningsstemming - ze waren op een wonderbaarlijke manier vrijgekomen uit het harde slavenbestaan; er gaat overdag een wolkenzuil en ’s nachts een vuurzuil voor hen uit, wat een wonder! - maar het volgende moment zien ze het leger aan komen denderen… de angst grijpt om zich heen. Maar dan gebeurt het onverwachte...

Onverwacht en ongekend is de toenadering tussen vele Afrikaanse en Arabische landen en Israël. De meest opmerkelijke daarvan is Soedan. Vlak na de oorlog in 1967 klonken vanuit Khartoum de drie ‘nee’s’. Geen vrede, geen erkenning, geen onderhandelingen. Nu, 53 jaar later, deed de Soedanese leider zijn uiterste best om Netanyahu te ontmoeten en ‘ja’ te zeggen tegen het aangaan van diplomatieke betrekkingen.

Een even opmerkelijk bericht in de Jerusalem Post: ‘Israëlische Arabieren zeggen ‘nee’ tegen Palestina’. Het gaat om Arabieren die in de zogenaamde ‘Driehoek van Galilea’ wonen. In het Trump-plan zou dit gebied eventueel onder een Palestijnse Staat komen. Nu zeggen de inwoners aldaar (zelfs de meest anti-Zionistische onder hen) dat ze liever in Israël blijven wonen dan in een staat waar Abbas & Co het voor het zeggen heeft. Mocht hun gebied daar toch toe gaan behoren, zo stellen zij, dan zouden ze hun recht als Israëlisch staatsburger gebruiken om naar elders te verhuizen.

Als reactie op de ‘Deal of the Century’ riep de Iraanse leider Khamenei alle moslims op tot een 'Palestijnse jihad’ tegen Israël. Hij noemt de Arabische landen die bereid zijn om het Trump-plan te overwegen ‘verraders’. Onverwacht kreeg Mahmoud Abbas zelfs steun van Israëlische zijde: voormalig premier Ehud Olmert wil komende dinsdag in New York een gezamenlijke persconferentie met hem houden om de 'Deal' te torpederen. Overigens verwierp dezelfde Abbas in 2008 Olmerts aanbod om van Oost-Jeruzalem een Palestijnse hoofdstad te maken, terwijl hij daarbij een bijna volledige soevereiniteit over de ‘Westbank’ zou verkrijgen. Het kan verkeren.

En dan reed donderdagmorgen vroeg een 24-jarige terrorist met zijn auto in op twaalf Israëlische soldaten, waarbij er een ernstig gewond raakte. Andere ‘lone wolf’ acties volgden. Ook op de Tempelberg was het onrustig. Vanuit Gaza werden met dodelijke explosieven ‘geladen’ ballonnen opgelaten. En dicht bij huis: in Dordrecht werd een Joodse begraafplaats beklad met hakenkruizen en beledigende teksten. Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) reageerde geschokt en deed aangifte. (bron: NOS)

Tenslotte leek er de afgelopen week geen belangrijker nieuwsitem te zijn dan ‘het coronavirus’, dat als een van de ruiters uit het boek Openbaring de hele wereld in zijn greep lijkt te houden. Hoe gevaarlijk dit alles in werkelijkheid is, en of dit ‘paard’ te beteugelen valt, zal de toekomst leren.

Maar Mozes zei tegen het volk: Wees niet bevreesd, houd stand, zie het heil van de Eeuwige dat Hij vandaag nog voor u zal bewerken! Want de Egyptenaren die u vandaag ziet, zult u tot in eeuwigheid niet meer terugzien. De Eeuwige zal voor u strijden, en ú moet stil zijn. (Exodus 14:14)

Het is een van de bekendste verhalen uit de Bijbel: de zee die het einde voor Israël zou betekenen, wordt het einde van de macht Egypte. De zee splijt, Israël trekt erdoorheen, maar het sterke leger wordt verzwolgen door het water.

De wegen van God lopen vaak anders dan wijzelf kunnen bedenken. Soms kan het lijken alsof we in een doolhof zonder uitweg terechtkomen en schrompelt ons geloof ineen. Corrie ten Boom zei ooit: ‘heb geen groot vertrouwen op God, maar heb vertrouwen op een gróte God’.

Verder, mijn broeders, word gesterkt in de Heer en in de sterkte van Zijn macht. Bekleed u met de hele wapenrusting van God, opdat u stand kunt houden tegen de listige verleidingen van de duivel. (Efeziërs 6:10-11)

Sybe de Vos

Column op basis van Exodus 13:17-17:16 (naar de wekelijkse synagoge lezing) en de
actualiteit. Afbeelding: Paard en ruiter: Sybe de Vos.
© Sybe de Vos | 8 februari 2020.

Datum: 8 februari 2020
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws: