MENU
Rokende Berg

Rokende Berg

15 feb

COLUMN - ‘Laat Mijn volk gaan om Mij te dienen’, hadden Mozes en Aäron tegen de Farao van Egypte gezegd. Namens God. Nu staan ze met z’n allen voor de berg waar die God zichzelf aan hen gaat verbinden als de God van Israël. Een openbaring die hún geschiedenis, maar ook die van de hele wereld voorgoed verandert.

Drie dagen bereidt het hele volk zich voor op een bijzondere ontmoeting met hun God. Mozes gaat de berg op en neer om met Hem te spreken. Kleren worden gewassen, men reinigt zich, de hele berg Sinaï wordt afgezet… En dan gebeurt het: stemmen, donderslagen, vuur en rook. Het steeds doordringender geluid van een bazuin. Een bevende berg. Tien Woorden die klinken. God die zich rechtstreeks tot mensen richt. Spectaculair.

Toch spreekt Hij steeds op een meer verhulde manier, door zijn schepping. Zo vierde Israël afgelopen maandag weer Toe Bisjvat, het Nieuwjaarsfeest van de Bomen. Dit feest markeert de dag, waarmee de leeftijd van vruchtbomen wordt berekend. In het huidige Israël is het vooral de dag waarop kinderen massaal nieuwe bomen planten. Na Toe Bisjvat is de winter echt voorbij. De amandelboom staat volop in bloei…

Maar tot voor kort sneeuwde, regende en stormde het zelfs flink in Israël. Zozeer dat het peil in het Meer van Galilea (‘de Kinneret’) zo snel stijgt, dat het voldoende niveau zou kunnen bereiken om de Kibbutz Degania Dam te openen en de uitgeputte Dode Zee te voeden. Al bijna twee decennia lijdt het Meer onder een matige regenval. Het is de belangrijkste bron van zoetwater in het hele land. (bron: United with Israel)

Op politiek gebied was er ook weer genoeg turbulentie. De VNMensenrechtenraad publiceerde deze week een zwarte lijst met meer dan 100 (buitenlandse) bedrijven waarvan wordt gezegd dat ze werkzaam zijn in de Israëlische nederzettingen in Judea en Samaria. Israël reageerde verontwaardigd over de onverwachte aanval van dit orgaan, zo kort na de presentatie van het Trump vredesplan. Minister van Strategische Zaken Gilad Erdan noemde de lijst ‘schandelijk’ en zei dat het opnieuw het consistente antisemitisme en antizionisme van de VN toont. ‘Deze zwarte lijst is samengesteld met behulp van organisaties die connecties hebben met terroristische groeperingen’, aldus dit ministerie. De voorzitter van de Fabrikanten Associatie reageerde: ‘Boycots creëren geen dialoog of samenwerking; eerder veroorzaken ze afstand. We hebben hier te maken met bloeiende bedrijven die juist de voortdurende coëxistentie in deze
gebieden bevorderen en zowel de Israëlische als de Palestijnse economie helpen. Ook leden van het Amerikaanse Congres - zowel Republikeinen als Democraten - veroordeelden de lijst. Voormalig Amerikaanse ambassadeur
bij de VN, Nikki Haley, beschuldigde de organisatie ervan 'een nieuw dieptepunt' te hebben bereikt met deze publicatie.

Ondertussen beleeft Israël een hoogtepunt bij de berg Sinaï. De woorden van God maken diepe indruk. Het volk zegt tegen Mozes: ‘Laat God niet direct tot ons spreken, spreek jij met Hem, en breng Zijn woorden aan ons over’. En zo
gebeurt het… Mozes is Gods boodschapper voor het volk en brengt hun woorden aan God over: ‘Alles wat God gesproken heeft zullen we doen’.

Dat ‘doen’ blijkt wel lastig in de praktijk van elke dag. Velen struikelen over die woorden. Tot vandaag aan toe. Totdat God opnieuw spreekt: ‘Nadat God voorheen vele malen en op vele wijzen tot de vaderen gesproken had door de profeten, heeft Hij in deze laatste dagen tot ons gesproken door de Zoon…’ (Hebreeën 1:1-2).

Sybe de Vos

Column op basis van Exodus 18:1-20:26 (naar de wekelijkse synagoge lezing) en de actualiteit. Afbeelding: Rokende Berg: Sybe de Vos. © Sybe de Vos | 15 februari 2020.

Datum: 15 februari 2020
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
7 maart 2020 Menora
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar

Meer nieuws:

Weglopen
26 jul

Weglopen meer