MENU
Vrijwilligerswerk doen voor de kerk maakt gelukkig

Vrijwilligerswerk doen voor de kerk maakt gelukkig

23 feb

Mensen met een kerkelijke achtergrond tonen meer vrijwillige inzet dan andere geloofsgroepen en niet-religieuzen, zo meldt de website van de Protestantse Kerk. Vooral onder leden van de Protestantse Kerk in Nederland (68 procent) is het aandeel vrijwilligers hoog. Dat blijkt uit onderzoek dat het CBS gepubliceerd heeft.

Gemiddeld wordt er in Nederland 4,5 uur per week aan vrijwilligerswerk besteed. Vrijwilligers hebben over het algemeen een hoger opleidingsniveau, een kerkelijke achtergrond en zijn van middelbare leeftijd. Mensen zetten zich vooral vrijwillig in voor sportclubs, scholen, verzorgingsorganisaties, kerken/moskeeën en jeugdwerk.

Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode: “Achter deze kale onderzoekscijfers zitten duizenden mensen. Je kunt hen gerust steunpilaren van de samenleving noemen. Zij zetten zich met hart en ziel in voor anderen. Een gevoel van dankbaarheid overspoelt mij als ik lees dat de leden van de Protestantse Kerk - ondanks de krimp van de kerk - zich van harte inzetten voor de kerk en op andere plekken in de samenleving. Met dank aan al deze vrijwilligers is de Protestantse Kerk op duizenden plekken in Nederland een vindplaats van geloof, hoop en liefde.”

Het onderzoek toont ook aan dat het doen van vrijwilligerswerk gelukkig maakt. Van de vrijwilligers is 91 procent gelukkig tegenover 85 procent van de groep die geen vrijwilligerswerk doet. Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn.

Sterker nog: mensen die zich inzetten voor sportverenigingen, scholen en kerken voelen zich vaker gelukkig dan mensen die zich niet voor dit type organisaties inzetten.

Meer over het onderzoek is te lezen op de website via de link hieronder.

Datum: 23 februari 2020
Auteur: Protestantsekerk
Foto: © Toff fotografie - Tobias Huizing
Website: http://www.protestantsekerk.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: