MENU
Kees was vier of vijf avonden per week dronken

Kees was vier of vijf avonden per week dronken

18 mei

"In mijn jeugd was ik een vrij rustig, onopvallend persoon. Toen ik op m'n 21e naar Canada verhuisde, gooide ik echter alle remmen los. Zonder de sociale controle die ik altijd had gehad - op tijd thuis zijn, vrienden die op me letten - ging ik daar bijna elke avond uit. We dronken, rookten, dansten op dancemuziek... Ik was vier of vijf avonden per week dronken!"

Kees (begin 30) is nu weer terug in Nederland. Hij geeft tuinlessen op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen, is getrouwd en vader van twee kinderen. Maar de woelige jaren in Canada liggen nog niet zo ver achter hem. Als hij nu die bekende muziek hoort, voelt hij nog steeds dezelfde 'kick'.

"Ik weet precies wat muziek met je kan doen!" zegt Kees. "Ik was er in Canada helemaal aan verslaafd. Als ik niet kon dansen, werd ik gek. Het gaf me een gevoel van macht, om zo volledig één te zijn met de muziek. Daar kickte ik enorm op." Uitgaan werd het belangrijkste in zijn leven. Elke avond ging hij op stap. "Ik vertrok om tien uur en kwam vier uur 's morgens weer thuis; altijd aangeschoten of stoned. Ik maakte schulden, was slordig in mijn relaties met vrouwen, ik sliep haast niet, terwijl ik wel elke dag naar mijn werk moest... Na verloop van tijd dacht ik: dit is absurd! Ik kon het tempo niet meer bijbenen. Ik had het gevoel dat ik in een draaikolk zat van problemen, waar ik niet uit kon komen."

"Voor het oog had ik alles wat mijn hartje begeerde. Een baan, altijd vriendinnen, geld, veel plezier. Maar ik was niet gelukkig. Ik vroeg me steeds af: waar leef ik nou voor? De mensen om me heen zagen ook dat het slecht met me ging. En als klap op de vuurpijl verbrak mijn vriendin, een vrij serieuze op dat moment, in die tijd ook nog eens onze relatie. Ze zei dat ik eerst maar eens 'vrede met God en met mezelf moest vinden'. Maar hoe moest ik die vinden? Ik was erg verdrietig en gefrustreerd. Die avond, toen ik me weer helemaal zat gedronken had, drong het bange besef tot me door: ik zit zwaar in de problemen."

"In die tijd werd ik door een neef in Calgary uitgenodigd voor een feest. Onderweg naar hem toe luisterde ik naar muziek van een christelijke band, en dat raakte me. Ik wist dat deze mensen de vrede hadden waar ik naar verlangde. Toen ik weer thuis was ging ik lezen in de bijbel. Die had ik, want ik was christelijk opgevoed. Ik las een stukje waar iemand schrijft: 'Wat ik wil, doe ik niet en wat ik niet wil, dát doe ik juist.' Ik dacht: deze man heeft hetzelfde probleem als ik! Ik wíl niet zo leven, maar ik doe het tóch. Hoe kom ik daar uit? Dat vroeg de schrijver zich ook af, want hij zei: 'Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen? Maar ik dank God door Jezus Christus....'. En toen dacht ik: tóch Jezus! Het is toch Jezus die me kan helpen! Daarna ben ik gigantisch gaan huilen en heb God alles verteld, alle details, alle zonden, en ik heb Hem gevraagd in mijn leven te komen. Er kwam een grote vreugde in me, en een sterk besef dat God mijn Vader is. Dat besef is nooit meer weggegaan."

"Na die dag veranderde er veel", vertelt Kees verder. "Tot verbazing van mij - en mijn omgeving! Ik had geen behoefte meer aan drank, of marihuana, of muziek. Ik vond het zo leeg! Je hebt even lol en dan is het weg. De draaikolk van problemen, de vragen die ik had, alles kwam tot rust. Jezus veranderde mijn denken en mijn interesses. Wat verhard was in mezelf, werd langzaamaan weer zacht. Nee, mijn oude bestaan hoef ik niet meer terug! Ik ga graag nog een potje poulen of ergens wat drinken, maar dat intensieve uitgaan heb ik niet meer nodig. God heeft die behoeften volledig opgevuld."

Misschien wil je meer weten over dit leven met God. De Bijbel is Gods boek, daarin kun je alles vinden wat je nodig hebt. Kort samengevat is dit de boodschap:

De weg naar het Leven
1. God heeft alles gemaakt: de aarde, planten, dieren, mensen... In het begin was alles prachtig. Er was geen ziekte en geen dood. En God had een relatie met de mensen.
2. Maar de eerste mensen, Adam en Eva, werden ongehoorzaam en opstandig. Vanaf dat moment
was de relatie tussen God en mensen verbroken.
3. Ruzie, eenzaam heid, ziekte en dood zijn de gevolgen. Zonder God is er geen werkelijk leven. Ook ik leef ge scheiden van God. Hij moet mij straffen voor mijn verkeerde daden (‘zonden’ noemt de Bijbel dat). Als ik sterf, blijf ik ver van God vandaan.
4. Uit liefde zorgde God voor een oplossing. Zijn Zoon, Jezus Christus, kwam uit de hemel naar de aarde. Hij stierf aan een kruis. Daar droeg Hij mijn straf. Na drie dagen stond Hij op uit de dood.
5. Als ik geloof dat Jezus Christus voor mijn zonden is ge storven en ik Hem aanneem als Redder, krijg ik een relatie met God. Ik word Zijn kind!
6. Nu is mijn nieuwe leven begonnen! Ik kan elke dag met God praten (bidden). In de Bijbel, het boek van God, lees ik wat Hij tegen mij zegt.
7. Dit nieuwe leven gaat verder, ook na mijn dood. Als ik sterf, zal ik bij God zijn in de hemel.

Datum: 18 mei 2021
Auteur: leven.nu
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.leven.nu

Dit artikel delen:

Meer nieuws: