MENU
Vietnam laat gevangen christenen vrij

Vietnam laat gevangen christenen vrij

02 maa

Tientallen ngo’s hebben zich in de afgelopen maanden het vuur uit de sloffen gelobbyd. Ze hoopten dat het Europees Parlement zou inzien dat het nog te vroeg is voor een Europees vrijhandelsverdrag met Vietnam. Ook Jubilee Campaign heeft via een open brief de dringende oproep gedaan om het EVFTA, zoals het verdrag heet, uit te stellen. Eérst moet Vietnam vorderingen maken op het gebied van mensenrechten, dan is er pas ruimte voor handel.

Toch stemde het Europarlement op 11 februari vóór het verdrag. Dat was ook wel te verwachten. Betekent dit dat onze inspanningen tevergeefs zijn geweest? Nee, zeker niet. Ten eerste stemde minder dan zestig procent van de Europarlementariërs voor ratificatie. 27 procent stemde tegen; we kunnen in de toekomst op hen rekenen als sterke bondgenoten. Misschien kunnen we zelfs de 17 procent die niet heeft gestemd voor ons winnen.

Nog een reden waarom ons lobbywerk zinvol is geweest: Vietnam voelt wel degelijk de druk om zijn imago op te vijzelen. Dat blijkt uit de vrijlating van twee gewetensgevangenen in januari, en de toestemming voor een bezoek van een EU-delegatie aan vier andere gevangenen. Eén van hen was voorganger Nguyen Trung Ton, die in 2018 werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf vanwege ‘staatsondermijnende activiteiten’.

Hoopvolle signalen uit een land waar christenen en andere minderheden het erg zwaar hebben.

Lees meer over Vietnam op de website van Jubilee Campaign via de link onderaan dit nieuwsbericht.

Datum: 2 maart 2020
Auteur: Jubilee Campaign
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.jubileecampaign.online

Dit artikel delen:

Meer nieuws: