MENU
Menora

Menora

07 maa

COLUMN - Mozes is nog steeds op de berg SinaÔ. Nadat God hem heeft laten zien hoe de Woning gemaakt moet worden, krijgt hij uitvoerige instructies over diegenen die in dit speciale mobiele bouwwerk moeten gaan dienen: de priesters.

Ašron en zijn vier zonen worden hiervoor door God zelf geroepen, want niemand meet zichzelf die waardigheid aan. Zij vertegenwoordigen God bij het volk en krijgen speciaal daarvoor - nog te maken - kleren, die Gods heerlijkheid en pracht weerspiegelen. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor de hogepriester. Daarnaast vertegenwoordigen ze het volk ook bij God.

Toch worden ook alle IsraŽlieten bij dit priesterschap betrokken, want Mozes moet hen opdragen om hem zuivere olie, uit gestoten olijven, te brengen. Dat is de beste olie. Die olie is nodig voor de verlichting in het Heilige, het voorste gedeelte van de Tent. Letterlijk: Ďom een altijd-aanwezige vlam te doen opklimmení. Die zevenarmige kandelaar (menora) is - meer dan welke andere verbeelding ook - hťt symbool van wat IsraŽl moest zijn: een priesterlijk volk.

Het wapen van de staat IsraŽl heeft een menora tussen twee olijftakken, rond 1948 ontworpen door de broers Shamir en is gebaseerd op de afbeelding op de Boog van Titus, die in Rome werd opgericht na de verovering van Jeruzalem in het jaar 70. (Wikipedia) IsraŽl is voor een groot deel terug in het land, maar is er wel olie?

In die huidige staat IsraŽl waren er deze week voor de derde keer in ťťn jaar tijd verkiezingen. De opkomst was hoog en Netanyahuís Likoedpartij kwam opnieuw als winnaar uit de bus. Maar toch zal de demissionaire IsraŽlische premier opnieuw geen parlementaire meerderheid kunnen behalen, waardoor de politieke impasse niet zomaar is opgelost. Daar komt bij dat Netanyahu, juist in de week waarin hij door president Rivlin verzocht zou worden om een regering te vormen, vanwege vermeende corruptie berecht wordt. Voor Benny Gantz is dat de reden waarom hij bij voorbaat niet aan zoín regering wil deelnemen.

Daar komt bij, dat de oppositiepartijen onder leiding van Gantz bezig zijn om een wet via de volksvertegenwoordiging goedgekeurd te krijgen, die het aangeklaagde politici onmogelijk maakt om een regering te vormen. De partij van Avigdor Liberman gaf onlangs zijn steun aan dit wetsvoorstel, wat een meerderheid in de Knesset zou betekenen. Ook wordt verwacht dat het Hooggerechtshof zich hierover instemmend gaat uitspreken. Bovendien wil Liberman de termijn die een premier kan zetelen, inkorten. Voor Netanyahu geen rooskleurige ontwikkeling. Hoe zal deze patstelling doorbroken worden?
De meest eenvoudige weg uit deze impasse is het vormen van een eenheidsregering, maar wie gaat die leiden? Tot nu toe is het coronavirus erin geslaagd om bijna 100.000 IsraŽli's in quarantaine te plaatsen.í Het enige wat deze nationale factor nu hoeft te veroorzaken, is twee mannen bij elkaar brengení. (Jerusalem Post, Word Israel News) Mogelijk? Vlak voor het gebouw van de Knesset staat die imposante menora, die de geschiedenis van IsraŽl uitbeeldt; het volk dat de wereld de Woorden van God doorgaf, dat de Messias voortbrachtÖ

Op een dag ziet de profeet Jesaja in een visioen ook een berg. Het is de berg waarop het Huis van God staat. En alle volken zullen daarnaartoe stromen om richting, om licht, te ontvangen. Tweeduizend jaar geleden gaf een andere Jood, in de tuin die Ďolijvenpersí (Getsemane) werd genoemd, onder zware druk ĎZijn olieí af voor een Menora, die voor altijd zal branden.

Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft. (Johannes 8:12)
Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. (MatteŁs 5:14).

Sybe de Vos

Column op basis van Exodus 27:20-30:10 naar de wekelijkse synagogale lezing en de actualiteit. Afbeelding: Priester: Sybe de Vos. © Sybe de Vos | 7 maart 2020.

Datum: 7 maart 2020
Auteur: Sybe de Vos
Foto: © Sybe de Vos
Website: http://www.sjoeal.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

21 maart 2020 Een droom wordt werkelijkheid
14 maart 2020 Kalf
29 februari 2020 Woning
22 februari 2020 Dienaar
15 februari 2020 Rokende Berg

Meer nieuws: