Optredens en gebedsmuur tijdens Dag van Nationaal Gebed

Woensdag 18 maart houden ChristenUnie, EO, Groot Nieuws Radio, MissieNederland en de Raad van Kerken in Nederland een Dag van Nationaal Gebed. Omdat gebed helpt om ongerustheid aan God over te geven, om anderen te zegenen en om God te vragen Zijn bedoelingen te laten zien in moeilijke omstandigheden. EO-presentatrice Marleen Stelling (foto) is tijdens deze dag het gezicht bij vier centrale gebedsmomenten.

Op deze momenten spreekt ze iemand die een gebedspunt vertegenwoordigt, een voorganger die voor dit punt zal bidden en is er een muzikaal optreden. Aan deze optredens werken Kees Kraayenoord, Matthijn Buwalda, Sharon Kips en Pearl Jozefzoon mee.

Voorgangers en bidders zijn onder meer René de Reuver, Jurjen ten Brinke, Mirjam Kollenstaart en vanuit Rome Antoine Bodar. Inzet van deze dag is om te bidden met zoveel mogelijk christenen in het hele land, niet door fysieke samenkomsten maar door een ‘virtuele’ gebedsbeweging via internet en sociale media. Marleen Stelling: ”Voor mij is een gesprek met God het moment om te zoeken naar kernwaarden om op terug te vallen. Juist in deze tijden heb ik dat nodig, en anderen met mij. Ik hoop dat ik de nood van mensen zie die nu nog aan mijn zicht ontkomt.”

De centrale gebedsmomenten zijn om 09.00 uur, 12.00 uur, 15.00 uur en als de dag om 19.00 uur wordt afgesloten. Daarna is er de mogelijkheid om via Groot Nieuws Radio met elkaar verder te bidden. Via de website is er ook een gebedsmuur waar gebedspunten aangedragen kunnen worden. Initiatieven uit het hele land worden via een liveblog gedeeld.

Programma Dag van Nationaal Gebed

Deze dag wordt gehouden op woensdag 18 maart en ziet er als volgt uit: Op drie momenten wordt centraal een gebedsblok ingeleid, met een vierde afsluitend moment. Deze momenten volgen de getijden: om 9, 12 en 15 uur en om 19 uur de afsluiting. Deze inleiding is een livestream vanuit de kapel van de EO met enkele gasten uit de breedte en diversiteit van de kerk. In 15 tot 30 minuten wordt het onderdeel inhoudelijk neergezet en gaat een predikant voor in gebed. Vervolgens kan een ieder tussentijds persoonlijk bidden, een gebed plaatsen op een centrale digitale plek en/of via sociale media met hashtags en/of meekijken bij een lokale of provinciale livestream.

Programma

Inhoudelijk volgt de gebedsdag de lijn die in het e-boekje ‘Hoe de vroege kerk omging met twee ingrijpende epidemieën’ wordt ingezet.

09.00 uur – De terts: bidden en vertrouwen

We zijn als christenen niet immuun voor de gevolgen van de epidemie en voor de bijbehorende onzekerheid. We leggen onze nood voor aan God en doen dat in het vertrouwen dat Hij erbij is.

12.00 uur – De sext: Bidden en omzien naar anderen

De vroege christenen hadden ook te maken met epidemieen en grote maatschappelijke onrust. Zij onderscheidden zich door eerst de nood van de ander te zien en daar wat aan te willen doen. Wij bidden voor anderen in onze omgeving en vragen God ons te helpen er voor hen te zijn.

15.00 uur – De none: Bidden en het Koninkrijk zoeken

We verbinden ons met alle medegelovigen over de hele wereld die de gevolgen ondervinden van deze crisis (o.a. door het afgelasten van kerkdiensten). We zijn dankbaar voor allen die zich inzetten voor onze gezondheid en veiligheid en bidden voor hen. We zoeken naar kansen om de hoop van het Koninkrijk te delen met de mensen om ons heen.

19.00 uur – De vespers: Uw wil geschiede, zowel in de hemel als op aarde

In dit afsluitend blok is het Onze Vader de leidraad en leggen we onszelf weer in Zijn hand.

We roepen alle kerken en organisaties op deze dag apart te zetten en hun leden en betrokkenen te motiveren mee te doen. Op www.nationaalgebed.nl ontdek je komende dagen hoe je dat kunt doen.

Evangelische Omroep – Sytze Braaksma
Evangelische Omroep – Willem-Jan de Bruin
17-03-2020
Kerk
https://www.nationaalgebed.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies