Angst en paniek vanwege corona zijn besmettelijker dan het virus zelf

Anna Chilvers, projectcoördinator in Libanon: ‘Ik kijk uit over de Bekavallei in Libanon en zie in de verte de Syrische bergen. Uit mijn raam zie ik de informele tentenkampen met Syrische vluchtelingen. Je ziet ze overal in dit land. In de meer dan 6.000 kampen wonen meer dan 300.000 mensen. In totaal worden in Libanon ruim 1,5 miljoen vluchtelingen opgevangen.’ Op de foto: Syrische vluchtelingenkinderen tijdens een noodhulpactie.

Om even op adem te komen neem ik een korte pauze. Het zijn hectische weken van voorbereiding. We staan aan het begin van een intensieve noodhulpactie vanwege het coronavirus. Op dit moment zijn er 267 gevallen gemeld in Libanon. Duizenden mensen leven onder moeilijke omstandigheden en de gezondheidszorg is overbelast. De impact van het coronavirus kan catastrofaal worden.

Projectcoördinator in de Bekavallei

Voor Medair ben ik projectcoördinator in de Bekavallei. Ons team bestaat uit 70 mensen die onderdakhulp en gezondheidszorg bieden aan Syrische vluchtelingen en kwetsbare Libanezen. Een groot deel van ons werk bestaat uit in kaart brengen van de informele kampen, zodat kwetsbare mensen hulp kunnen krijgen. We komen met het risicobeheerteam regelmatig bij elkaar om voor onze medewerkers te zorgen en de hulpacties af te stemmen op de ontwikkelingen. De afgelopen weken hebben we hygiëneprotocollen opgesteld, beschermingsmiddelen zoals maskers en handschoenen aangeschaft, zijn we met de hulp gestart en hebben we voortdurend overleg gevoerd met het team en andere organisaties.

Storm

Vorige week hebben we besloten om vooral vanuit huis te werken en alleen de essentiële bezoeken in het veld af te leggen. Een paar uur nadat we dit besluit namen, raasde een storm over de vallei. In de dagen daarna waren zes van onze medewerkers bezig voor bijna 200 mensen van wie de tenten waren weggewaaid. We deelden noodonderdakpakketten uit waarmee deze families hun onderkomen konden herstellen. Ook de hulp aan de klinieken gaat door – mensen worden nog steeds ziek en zwangerschappen gaan ook door.

Onjuiste informatie gaat snel rond

De angst en paniek vanwege corona kunnen besmettelijker zijn dan het virus zelf. Geruchten en onjuiste informatie gaan snel rond. Middenin alle bangmakerij proberen wij een baken van oprechtheid te zijn voor onze medewerkers en de gemeenschappen. Ik denk aan de woorden van Jezus in Matteüs 6 vers 34: “Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.”

Vroeger vond ik dit een wat neerslachtige bijbeltekst, maar nu realiseer ik me dat dit ons helpt om los te komen van zorgen voor problemen die er nog niet zijn. We gaan de problemen van vandaag tegemoet met een blij gemoed en doen nu wat we kunnen. Al het andere laten we aan God over, het zijn niet onze problemen!

Medewerkers lopen meer risico

Tussen de besprekingen door hebben we gesprekken gevoerd met al onze plaatselijke medewerkers. We hebben ieder van hen gevraagd wat ze kunnen en willen doen in het geval dat we mensen met een corona-infectie rechtstreeks hulp gaan bieden. Bij sommige werkzaamheden lopen de medewerkers meer risico: in een isoleercentrum mensen in de gaten houden of patiënten vervoeren. Andere functies brengen minder risico’s met zich mee, zoals gegevens verzamelen of oproepen naar de hotline aannemen. Sommige medewerkers zorgen voor ouderen, anderen hebben zelf ziekteverschijnselen. Maar de gesprekken hebben me enorm geïnspireerd. De een zei: ‘Ik doe gewoon alles wat nodig is’. Een ander: ‘Wij zijn de verpleegkundigen. Als wij niet helpen, wie dan wel?”

Besloten om te blijven

We zijn met vier internationale medewerkers en hebben allemaal besloten om te blijven en hier te doen wat we kunnen. We weten dat we misschien maanden hier moeten blijven, ver weg van onze families. We accepteren dat we zelf misschien het coronavirus oplopen. We weten dat mensen die ons lief zijn zwaar geraakt kunnen worden terwijl we ver weg zijn. Ondanks dit alles voelde het normaal om hier te blijven.

Ik ben trots op ons Medair-team

We voelen allemaal een roeping van God om hier te blijven, omdat we hier nodig zijn. Onze laatste vergadering sloot ik af met: ‘We zijn allemaal noodhulpwerkers. Onze missie en doel is om lijden te verzachten en levens te redden. Misschien ziet dat er de komende maanden anders uit, maar ons doel blijft onveranderd. Ik ben trots op ons Medair-team.’ Ik ben echt heel trots.

Medair – Anna Chilvers – Plony Harteveld
© Medair – Hiba Hajj Omar
30-03-2020
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies