Spaanse kerk heeft duidelijke media-filosofie

Je kerkgemeente promoten via radio en internet. In de Spaanse kustplaats Almuñecar is dat een goedwerkende strategie. Al vele jaren zendt de Iglesia Evangélica Reformada radiospotjes uit bij lokale radiozenders. Ook investeerde de kerk in een aantrekkelijke website, om online goed vindbaar te zijn. En met succes.

Niet alleen zorgen de spotjes en de website voor veel positieve reacties van vrienden, buren en bekenden, maar ook voor nieuwe gezichten in de kerkdiensten. “De kerk heeft op dit vlak een duidelijke filosofie”, zegt Jan Matthijs van Leeuwen, regiocoördinator bij Verre Naasten. “En het werkt!”

Prikkelende boodschappen

“De radiospotjes zitten niet vol met zware theologie, maar zijn kleine, prikkelende boodschappen. Aan het eind worden de adres- en contactgegevens van de kerk genoemd. En that’s it. Het blijkt een goede manier om met mensen in contact te komen. En dat gebeurt ook!” De website van de kerk heeft een vergelijkbaar verhaal. “Die leidt tot nieuwe kerkleden, ik heb ze zelf ontmoet”, zegt Van Leeuwen enthousiast. “Ze vertelden mij dat ze in Almuñecar kwamen wonen en een kerk zochten. Wat doe je dan? Je gaat zoeken op Google. En daar kwam maar één kerk bovendrijven: de Iglesia Evangélica Reformada (IER). Ze besloten daar naartoe te gaan en nu zijn ze er lid!”

Geweldige vakantieplek

De IER is een voormalige huisgemeente, die onderdeel is van de Iglesias Reformadas de España (IRE), een verband van gereformeerde kerken in Spanje. “De gemeente heeft een kern van ongeveer 15 á 20 volwassen leden. Zo’n 30 tot 50 mensen bezoeken iedere zondag de diensten”, vertelt Van Leeuwen. “In de vakantieperiodes zijn dat er meer, maar ook tussen januari en april. Dan komen mensen uit allerlei landen in Spanje ‘overwinteren’. Almuñecar ligt aan de Costa del Sol; het is een oud havenstadje en een geweldige vakantieplek. De IER sluit daar heel slim op aan, door te zorgen dat ze bekend zijn bij touroperators. Tijdens vakantieperiodes zit de kerk dan ook helemaal vol, voor een deel met Nederlanders. De gemeente houdt dan tweetalige diensten: Spaans en Engels, terwijl er ook in het Nederlands vertaalde teksten beschikbaar zijn.” Een win-winsituatie noemt hij het.

Naamsbekendheid

Volgens dominee Manolo López Franco van de IER mikt zijn kerk vooral op het vergroten van de naamsbekendheid in de omgeving van Almuñecar. “Bovendien vinden we het belangrijk dat niet- en andersgelovigen een positievere kijk op de protestantse kerk krijgen”, stelt hij. Van Leeuwen legt uit hoe dat zit: “Een kleine 70 procent van de Spaanse bevolking noemt zichzelf rooms-katholiek, al zijn veel van hen traditie-katholieken. Kijk je naar de officiële cijfers, dan is minder dan een halve procent van de bevolking protestants. Een enorm verschil.”

Dominee López vult aan: “De meeste Spanjaarden hebben nog nooit gehoord van ‘redding door geloof alleen’. Sola Fide. Zij vertrouwen vooral op wat ze volgens de rooms-katholieke kerk moeten doen om gered te worden. Daardoor bestaat de kans dat ze ons zien als een soort sekte. Wij proberen duidelijk te maken dat we dat niet zijn.”

Eten uitdelen

Onder meer via de spotjes die op de radiozenders Sol Latino en Radio Almuñecar worden uitgezonden, probeert de IER een brug te slaan naar zoveel mogelijk mensen. Ook krijgt de kerk van de zenders ruimte voor twee radio-interviews per maand, van ongeveer een kwartier. “In deze interviews bespreken we een maatschappelijk thema vanuit bijbels oogpunt”, geeft dominee López aan. Ook het eigen voedselprogramma wordt benoemd. Daarmee reikt de kerk uit naar arme gezinnen en migranten, door het uitdelen van gratis voedsel. “Het gaat om mensen die deze hulp hard nodig hebben en het erg waarderen. Ze zijn geen lid van onze kerk. Maar het mooie is, dat het uitdelen van het eten mooie kansen biedt om met deze mensen in gesprek te komen”, licht de Spaanse dominee toe.

Bidden om een kerk

Twee oudere dames die samen de Bijbel bestudeerden, baden God om een kerkje in het kustdorpje Almuñecar. Hun gebed werd verhoord: er kwamen bijeenkomsten in het huis van één van de vrouwen, met steeds meer bezoekers. Zo ontstond er een gemeente en in 2003 werd dominee Manuel López Franco er bevestigd als predikant. De gemeente van Almuñécar groeide de afgelopen jaren gestaag. Verre Naasten en Groningen Mission | Verre Naasten ondersteunen samen het kerkenwerk in Spanje.

Verre Naasten
Verre Naasten
30-03-2020
Kerk
https://www.verrenaasten.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies