MENU
Kabinet moet aan de slag voor toegankelijker openbaar vervoer

Kabinet moet aan de slag voor toegankelijker openbaar vervoer

25 jun

De ChristenUnie wil dat het openbaar vervoer meer toegankelijk wordt voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Vandaag biedt de partij het kabinet een tienpuntenplan aan. Het plan is erop gericht om de huidige regeling aan te vullen en te verduidelijken. Door hulp bij in- en uitstappen, functionerende lift op station, en toiletten in elke trein, wordt het openbaar vervoer toegankelijker voor mensen met een beperking.

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf: “In dit land moet iedereen kunnen meedoen. Hiervoor is het heel belangrijk dat mensen zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen, ook als ze een beperking hebben. Hoewel vervoersbedrijven zeker aandacht hebben voor de toegankelijkheid, schiet het in de praktijk nog te vaak tekort. Aan het begin van de coronacrisis hoorden we van pijnlijke verhalen over mensen die geen reisassistentie konden krijgen. Dit toont opnieuw aan dat ook deze groep moet kunnen vertrouwen op toegankelijk openbaar vervoer. Wij willen dat de vervoersbedrijven aan de slag gaan met toegankelijke toiletten, reisassistentie en de mogelijkheid om overal hulpmiddelen mee te nemen. Maximaal een uur van tevoren aangeven dat je reisassistentie nodig hebt moet de norm worden. Ook is het belangrijk dat bij nieuwe plannen mensen met een beperking altijd worden meegenomen. Zo kan eindelijk iedereen met het openbaar vervoer.”

De huidige regeling schiet in de praktijk vaak tekort. Er heerst onduidelijkheid bij vervoerders over welke hulpmiddelen meegenomen worden. Vorig jaar oordeelde het College van de Rechten van de Mens dat de huidige regeling duidelijker moet, nadat een passagier met een elektrische rolstoel, onterecht in de bus werd geweigerd.

Het plan is tot stand gekomen met de inbreng van diverse belangenorganisaties; Wij Staan Op!, Coalitie voor Inclusie, Treinen Met Toiletten, Toiletalliantie, Ieder(in), De Oogvereniging en Alzheimer-Nederland. In het plan worden o.a. reisassistentie, het meenemen van hulpmiddelen en toiletten in treinen genoemd.

Datum: 25 juni 2020
Auteur: ChristenUnie - Anne-Saar Kunz
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

23 november 2020 Stieneke van der Graaf: Elk kind veilig naar school
21 november 2020 Op hoop van zegen
21 november 2020 Wat maakt ons gelukkig
21 november 2020 Digitaal partijcongres van ChristenUnie
20 november 2020 Verschil en vrijheid van onderwijs

Meer nieuws: