MENU
Zorgen over toekomst Oost-Europa

Zorgen over toekomst Oost-Europa

24 jul

Nu de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn, durven steeds meer mensen weer een beetje vooruit te kijken. Maar in Oost-Europa zijn veel mensen juist bang voor wat hen nog te wachten staat. Dalibor, Monika en Sarkis, alle drie directeur van Zending over Grenzen in een van de veldlanden waar wij actief zijn, zijn bezorgd over de toekomst.

"We hebben nog geen idee hoe groot de impact gaat zijn op de economie", zegt Dalibor, onze directeur in BosniŽ en Herzegovina. Monika, directeur in AlbaniŽ, zegt: "De naweeŽn van deze pandemie zullen nog jarenlang voelbaar zijn."

Er zijn onder andere zorgen over de groeiende werkloosheid onder de arme bevolkingsgroepen. "Veel kansarme mensen werkten noodgedwongen zonder arbeidscontract en nu ze hun baan kwijt zijn, hebben ze geen recht op een werkloosheidsuitkering", zegt Sarkis vanuit Bulgarije. "Sommige mensen raken zelfs hun huis kwijt." Naast de groeiende werkloosheid zijn de prijzen van basale voedingsproducten ook nog gestegen, wat het extra zwaar maakt.

Schoolachterstand
Ook voor kinderen zijn de gevolgen van de coronacrisis groot. Als de scholen half september weer open gaan, zijn veel kinderen al een half jaar niet naar school geweest. Net als in Nederland, volgden de meeste leerlingen in Oost-Europa thuis online lessen, maar kinderen uit kansarme gezinnen hebben niet de technologische middelen om online te kunnen studeren. Zij misten daardoor veel van de lesstof en kregen een grote achterstand.

Boodschappen en voedselpakketten
Hoewel veel reguliere activiteiten niet meer konden doorgaan, konden we tijdens de maanden van lockdown wel de meest noodzakelijke hulp blijven bieden. Er werden bijvoorbeeld maaltijden en boodschappen uitgedeeld aan mensen die hun huis niet uit konden. Juist in deze tijd is onze hulp aan kwetsbare mensen in Oost-Europa hard nodig. "Op langere termijn zal de nood waarschijnlijk veel groter zijn dan de hulp die geboden kan worden", zegt Dalibor. "We hopen dat onze Voedselpakkettenactie aan het einde van dit jaar veel goeds kan doen."

Datum: 24 juli 2020
Auteur: Zending over Grenzen
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: