MENU
Wat ZOA kon doen tijdens de coronacrisis

Wat ZOA kon doen tijdens de coronacrisis

30 jul

Al meer dan 1,1 miljoen euro is er binnengekomen voor het ZOA Corona Noodhulpfonds. Samen met u kunnen we hierdoor direct levens redden. Bent u benieuwd wat ZOA met uw gift voor het Corona Noodhulpfonds heeft gedaan of gaat doen? Lees dan verder...

In totaal hebben we al 172.067 mensen voorlichting kunnen geven over corona en de gevolgen van het virus, hebben 14.420 mensen een hygiŽnepakket ontvangen en 4.795 mensen zijn geholpen met broodnodig eten. Bekijk hieronder wat we in verschillende landen doen. Natuurlijk blijven we onverminderd doorgaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Irak - hygiŽnepakketten
Gelukkig kunnen in Irak veel van onze gewone projecten doorgaan, natuurlijk wel met aanpassingen om dit veilig te laten gebeuren. Daarnaast doen we veel tegen de verspreiding van het virus. Zo delen we hygiŽnepakketten uit in vluchtelingenkampen en voedselpakketten aan mensen die door de lockdown geen inkomsten hebben. Ook heeft ons team een aantal kwetsbare mensen bezocht om te kijken of er nog iets extraís is wat ze nodig hebben.

Uganda - Les op afstand
Waar in Nederland de scholen weer zijn open gegaan, blijven ze in onder andere Uganda waarschijnlijk nog een poos dicht. En dat terwijl onderwijs in dit land zo ontzettend belangrijk is. Daarom heeft ZOA aan het begin van de coronacrisis al leerpakketten uitgedeeld bij kinderen en radioís waarmee ze naar lessen konden luisteren. Nu het erop lijkt dat de scholen nog langer dichtblijven, zijn we gestart met onderwijs in kleine groepen. Daarnaast krijgen mensen in Uganda hygiŽnematerialen verstrekt.

Colombia - geld voor kwetsbare gezinnen
In Colombia heeft bijna 90% van de mensen in communities waar ZOA actief is geen vaste baan. Ze zijn per dag afhankelijk van hun werk en hebben daarom geen inkomsten nu er een lockdown is. ZOA had voor de coronacrisis begon gelukkig al aan veel mensen een voedselpas gegeven waarmee ze inkopen kunnen doen. Deze kunnen op afstand opgewaardeerd worden, wat het een erg veilige manier van hulp maakt. Hiermee helpen we mensen die nu geen inkomen, en dus geen eten hebben, om toch eten te kunnen kopen. Daarnaast heeft ZOA 1.500 handwasstations ingericht, zodat mensen hun handen regelmatig kunnen wassen met de juiste middelen en zijn er eind mei 1.500 voedselpakketten uitgedeeld.

SyriŽ - HygiŽne en water
In SyriŽ zijn officieel nog maar weinig gevallen van corona bekend, maar eigenlijk betekent dat vooral dat er heel weinig wordt getest. We zijn erg bezorgd over de situatie in SyriŽ, omdat veel ziekenhuizen zijn verwoest tijdens de oorlog. Ook hier zijn veel mensen hun dagelijkse inkomsten kwijtgeraakt.

We hebben in SyriŽ tot nu toe al meer dan 22.000 mensen geholpen met hygiŽnepakketten en extra informatie over het coronavirus en hoe verspreiding kan worden voorkomen. Daarnaast hebben we 400 mensen een afvalbak gegeven om extra hygiŽne te bevorderen, en gezorgd dat het afval nu ook regelmatig wordt opgehaald. Tot slot helpen we hier zoín 300 gezinnen extra met schoon drinkwater.

Afghanistan - Vrouwenprojecten
In Afghanistan verspreidt het coronavirus zich helaas erg snel. Er zijn in het land veel misvattingen over het virus en hoe het verspreid wordt. We helpen onder andere de vrouwen die normaal gesproken deelnemen aan onze vrouwengroepen. Zij ontvangen extra hygiŽnemiddelen en uitleg over hoe zij zichzelf en hun gezin kunnen beschermen. De vrouwen in het projectgebied zijn zich vaak niet bewust van de risicoís en gevaren van het coronavirus omdat ze geen toegang hebben tot de media. De campagne bestaat uit het verspreiden van informatie door middel van brochures en het geven van voorlichting, het desinfecteren van huizen en het distribueren van hygiŽne-kits met onder andere zeep voor het wassen van handen en wasgoed, maandverband en maskers. Half juni werden er bovendien gezondheidskits verspreid via de zelfhulpgroepen. Daarnaast heeft het ZOA-team in Afghanistan een onderzoek gedaan naar de risicoperceptie en het kennisniveau van Afghanen met betrekking tot corona.

Liberia- Take-away schoollunch
Ook in Liberia helpen we met bewustwording over het coronavirus, door bijvoorbeeld informatieve radiospotjes met informatie over hoe verspreiding van het virus kan worden voorkomen. Normaal gesproken helpt ZOA op verschillende scholen in Liberia met lunches op school. Daarmee bevorderen we dat kinderen naar school komen, want in veel gezinnen is er maar weinig eten. Met het sluiten van de scholen viel deze maaltijd weg, dat wilden we niet laten gebeuren. Daarom worden er nu take-away lunch verstrekt!

Dit is slechts een klein deel van wat ZOA dankzij uw hulp kan doen tegen het coronavirus. Naast onze corona-hulp gaan in alle landen zoveel mogelijk onze normale projecten ook door. Natuurlijk wel veilig, bijvoorbeeld met mondkapjes. Deze hulp zouden we niet kunnen verlenen zonder u, hartelijk dank voor uw bijdrage!

Ook de komende tijd blijven we doorgaan met het vechten tegen de verspreiding van het coronavirus. Wilt u alsnog bijdragen aan ons Corona Noodhulpfonds? Bezoek dan de website van ZOA via de link hieronder.

Datum: 30 juli 2020
Auteur: ZOA
Foto: ZOA
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

18 november 2020 Kringlopen voor Beiroet
30 oktober 2020 Dit jaar zelf ZOA-kruidnoten bakken
10 oktober 2020 ZOA is er ook voor mensen met een beperking
26 september 2020 VN spreekt - ZOA handelt
11 september 2020 Minister Sigrid Kaag op ZOA-businessevent

Meer nieuws: