MENU
Medair in actie na explosie in Beiroet

Medair in actie na explosie in Beiroet

15 aug

Medair is gestart met het ondersteunen van gezinnen die getroffen zijn door de explosie van 4 augustus in de haven van Beiroet. Door de enorme ontploffing, veroorzaakt door 2750 ton ammoniumnitraat, zijn meer dan 160 mensen gedood en minimaal 6000 gewond geraakt.

"Ik heb minstens 10 oorlogen en conflicten meegemaakt, maar nog nooit zulke verwoestingen gezien", zegt Wadeaa, die in de buurt van de haven van Beiroet woont. ďEr zijn geen plekken meer waar je kunt schuilen of je verstoppen. De straat is ons thuis. Nu is er niets meer. "

Medair heeft een noodhulpactie van 2,5 miljoen euro gelanceerd, gericht op onmiddellijke en dringende behoeften aan onderdak en psychologische eerste hulp. We hebben de verantwoordelijkheid genomen voor een van de zwaarst beschadigde wijken, Gemmayze, die bekend staat als het Ďhart van Beiroetí. Deze ramp verergert het lijden van mensen in Libanon die al te maken hebben met een enorme economische neergang en de wereldwijde COVID-19-pandemie.

Medair-medewerkers zijn begonnen met het uitdelen van pakketten voor noodonderdak - bestaande uit plastic zeilen, hout en gereedschap - aan hen die het nodig hebben. Medair zal ook lichte noodreparaties uitvoeren aan gebouwen die door de ontploffing zijn beschadigd. Daarnaast wordt financiŽle noodhulp en geestelijke gezondheidszorg verleend aan mensen die door de ramp zijn getroffen.

"We hebben een enorm toegewijd team in Libanon", zegt Curt Tyler, Country Director voor Medair in Libanon. ďZe werken non-stop om ondersteuning te bieden aan gezinnen die door deze explosie zijn geraakt. Aan alles is gebrek."
Naast de noodhulp in Beiroet blijft Medair onderdak en medische hulp bieden aan Syrische vluchtelingen en kwetsbare vluchtelingenfamilies die in de Bekaa-vallei wonen. In verband met de coronapandemie zijn al onze programmaís aangepast, om overdracht van COVID-19 te voorkomen.

Medair is ook de leidende organisatie bij in het in kaart brengen van vluchtelingen in Libanon, werkt samen met de UNHCR en informeert vluchtelingen waar ze toegang tot humanitaire hulp kunnen krijgen.

Libanon moest voor de ontploffing al het hoofd bieden aan zware problemen. Het land herbergt momenteel het grootste aantal vluchtelingen per hoofd van de bevolking van alle landen ter wereld: naar schatting 1,5 miljoen vluchtelingen in een land met vijf miljoen mensen. Politieke en economische crises die in september 2019 ontstonden, zijn nog verergerd door de coronapandemie. De enorme explosie, bovenop al het andere, gaat de kracht van het Libanese volk bijna te boven.

Medair is een internationale humanitaire organisatie die noodhulp verleent aan gezinnen die kwetsbaar zijn door natuurrampen, conflicten en andere crises, en helpt bij wederopbouw. Medair werkt momenteel in Afghanistan, Bangladesh, de Democratische Republiek Congo, Irak, JordaniŽ, Libanon, Madagaskar, SomaliŽ, Zuid-Soedan, SyriŽ en Jemen.

Datum: 15 augustus 2020
Auteur: Medair - Plony Harteveld
Foto: Medair
Website: http://www.medair.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: