MENU
Mijlpaal in strijd om erkenning Nederlandse Gebarentaal

Mijlpaal in strijd om erkenning Nederlandse Gebarentaal

01 sep

Op dinsdag 1 september debatteert de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel erkenning Nederlandse Gebarentaal van PvdA, ChristenUnie en D66. Voor doven en slechthorenden is dit wetsvoorstel van grote betekenis. Dertig jaar lang hebben zij hiervoor gestreden.

De wet zorgt er niet alleen voor dat belangrijke informatie voor hen beter toegankelijk wordt, maar regelt bovendien dat het recht van duizenden Nederlandse doven en slechthorenden om te communiceren in hun moedertaal wordt vastgelegd. Nederland is één van de weinige landen in de Europese Unie waar de gebarentaal nog niet als officiële landstaal is erkend.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “Iedereen in dit land moet volwaardig kunnen meedoen. Voor veel mensen in ons land is gebarentaal hun moedertaal. En toch hebben ze te maken met belemmeringen: bij belangrijke Kamerdebatten mist vaak een tolk en ook in het onderwijs is een tolk Nederlandse Gebarentaal niet vanzelfsprekend. Het is daarom hoog tijd dat Nederlandse Gebarentaal als officiële landstaal wordt erkend. Zo is de taal voor iedereen zichtbaar en wordt voor duizenden Nederlanders het recht om te communiceren in hun moedertaal erkend. Dit debat in de Tweede Kamer is daarom een mijlpaal in de jarenlange strijd om erkenning van Nederlandse Gebarentaal.”

Jessica van Eijs (D66): “Als slechthorende weet ik hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren met anderen. Om te kunnen zeggen dat je van iemand houdt. Of dat je juist boos bent. Of om van elkaar te kunnen leren. Dat maakt ons mens. Heel veel dove mensen doen dat met de Nederlandse Gebarentaal. En daarom verdient die taal het om erkend te worden.”

Attje Kuiken (PvdA): “Voor duizenden Nederlanders is de gebarentaal hun moederstaal. En die taal is essentieel voor hen om mee te kunnen doen in onze samenleving. Met dit wetsvoorstel zetten we een belangrijke stap vooruit. Ik hoop op ruime steun in de Kamer, zodat we dit snel kunnen invoeren voor alle mensen die doof of slechthorend zijn.”

Datum: 1 september 2020
Auteur: Christenunie - Anne-Saar Kunz
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: