MENU
Civiel-militaire noodoperatie voor Moria nodig

Civiel-militaire noodoperatie voor Moria nodig

11 sep

De situatie voor de migranten in Moria op het Griekse eiland Lesbos was al uitzichtloos en is door de brandstichtingen de afgelopen dagen alleen nog maar uitzichtlozer geworden. Het staat vrijwel vast dat de branden door bewoners van Moria zelf zijn gesticht om alsnog door te kunnen stromen naar het Europese vasteland.

De SGP vindt dat de verkeerde oplossing, en al helemaal nu die op deze manier wordt afgedwongen. Daarop ingaan, zou erop neerkomen dat we zwichten voor chantage, wat voor de toekomst nóg meer ellende zal uitlokken.

Wat wél dringend moet, is de onhoudbare situatie op Lesbos zélf nu zo snel mogelijk verbeteren. Dat vergt niet minder dan een civiel-militaire noodoperatie. De SGP heeft dat al vaak betoogd: als we overal in de wereld actief zijn met vredesmissies en het bewaken van de orde, dan moet dat zeker gebeuren in onze ‘achtertuin’:

- Er moet op Lesbos een snelle screening kom om te bepalen wie er in Europa mag blijven. Wie op basis van de afgesproken criteria niet mag blijven, dient direct te worden te worden uitgezet naar veilige gebieden.

- Nu Griekenland faalt, zal de EU via Frontex moeten zorgen voor intensieve bewaking van de wateren bij de Griekse eilanden zodat smokkelbootjes direct en daadwerkelijk kunnen worden onderschept en teruggestuurd. Gezien de kleine afstanden moet dat kunnen.

De SGP zal tijdens het debat een motie indienen waarin deze aanpak wordt voorgesteld.

Datum: 11 september 2020
Auteur: SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.sgp.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: