MENU
Indringende verhalen van vluchtelingenkinderen: Ogen van Moria

Indringende verhalen van vluchtelingenkinderen: Ogen van Moria

14 sep

“Tussen de rokende puinhopen kijk ik kinderen in de ogen aan en besef ik me dat dit niet kan”, vertelt EO-directeur Arjan Lock. In het actuele EO-programma ‘Ogen van Moria’ maken we dagelijks kennis met vijf vluchtelingenkinderen uit kamp Moria. Kinderen die een onuitwisbare indruk maakten op Nederlanders die het kamp bezochten. Zij vertellen elk in één minuut het indringende verhaal van deze kinderen en geven ze een gezicht en stem. In de speciale slotuitzending zoekt Arjan kinderen uit kamp Moria op. Hoe gaat het met ze in het gehavende kamp?

“We willen als EO onrecht in de wereld aan de kaak stellen en het bewustzijn hierover aanwakkeren. Wat als je de ander echt in de ogen kijkt? In het politieke debat worden vluchtelingen vaak weggezet als groep. Maar wanneer je hen aankijkt, zie je de mens achter de cijfers. Zie je een mens zoals jij en ik, met wanhoop, met dromen, met een verlangen naar geborgenheid en geliefd zijn. Welke afweging je zelf ook maakt, misschien wil je de moeite nemen om gewoon te kijken, de ander echt te zien”, vertelt Arjan Lock.

Onuitwisbare indruk

‘Ogen van Moria’ wil laten zien wie de kinderen uit kamp Moria werkelijk zijn. Hun situatie is al lang ondraaglijk en toch keek men massaal weg. Ook nu zijn de kinderen onderwerp van een ingewikkeld politiek spel. Onder andere Tinkebell (kunstenares), Pernille La Lau (presentatrice) en Rikko Voorberg (theoloog) vertellen over dat ene kind dat hen tussen de 13.000 vluchtelingen diep heeft geraakt. Het kind dat de vluchtelingenproblematiek een gezicht heeft gegeven, dat onuitwisbaar in hun geheugen staat gegrift.

Speciale slotuitzending

Op vrijdagavond sluit EO de week af met een speciale slotuitzending. In ‘Kijkend in de ogen van Moria’ volgen we Arjan Lock in zijn zoektocht naar de ontheemde kinderen op Lesbos. Hoe is hun huidige situatie? Nu de branden en verwoesting van het vluchtelingenkamp voor nog meer chaos en gevaar zorgt. De EO-presentator en directeur spreekt met hen en laat de kinderen zelf aan het woord. “We geven de kinderen een gezicht en een stem. Kijk niet weg, maar luister naar hun verhaal.”

‘Ogen van Moria’ is vanaf vandaag elke dag te zien om 22.10 uur bij de EO op NPO 2. Met op vrijdag 18 september de slotuitzending van een half uur ‘Kijkend in de ogen van Moria’ om 22.10 uur bij de EO op NPO 2.

Datum: 14 september 2020
Auteur: EO - Annewien Schreuders
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: