MENU
Als een berg

Als een berg

01 nov

‘Rondom Jeruzalem zijn bergen, zo is de Heere rondom Zijn volk, van nu aan tot in eeuwigheid’ (Psalm 125:2). We hoeven niet veel van geografie te weten om te begrijpen wat de psalmist bedoelt. Het is een verklaring die wij kunnen geloven en waarop we aanspraak mogen maken in ons eigen leven vandaag. God wordt in de Bijbel met veel dingen vergeleken.

Bijvoorbeeld: ‘Onze God is een verterend vuur’ (Hebr. 12:29). Of: ‘God is ons een toevlucht en vesting; Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden’ (Ps. 46:2).

Hier verklaart de psalmist dat God is als de bergen rondom Jeruzalem. Dat was – en is nog steeds – de meest bijzondere stad voor God en voor het Joodse volk. En toen de psalmist naar de bergen rondom de stad keek, zei hij als het ware: ‘Zo is God.’

In welke opzichten lijkt God op een berg? Ten eerste, een berg heeft stabiliteit. Toen de psalmist een kleine jongen was, zag hij de bergen rondom Jeruzalem. Toen hij een jongeman werd, waren die bergen er nog. En ook toen hij ouder werd, waren de bergen er. En vandaag de dag zijn ze er nog steeds. Zo is het ook met God. Hij is stabiel, betrouwbaar. Hij verandert niet. God is ‘gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid’ (Hebr. 13:8).

Ten tweede, een berg biedt geborgenheid. God omringt en beschermt ons. Hij is voor ons als de berg Sion. Vers 1 zegt: ‘Wie op de Heere vertrouwen, zijn als de berg Sion, die niet wankelt, maar voor eeuwig blijft.’ Met andere woorden: God kan jou ook als een berg maken – stabiel en geborgen, omdat Hij jouw toevlucht en vesting is.

Daarom moeten we op Hem vertrouwen. Wie op de Heere vertrouwen, hebben stabiliteit en geborgenheid. Ze hebben alles wat ze ooit nodig zullen hebben. ‘Doe goed, Heere, aan wie goed zijn en aan hen die oprecht zijn in hun hart’ (vs. 4).

Als je weer eens een schuilplaats nodig hebt, denk er dan aan dat God op een bijzondere manier voor Zijn volk zorgt. De sterkte en geborgenheid die God Zijn volk geeft, is vast en onveranderlijk. Vertrouw op Hem.

Warren Wiersbe
Dr. Warren W. Wiersbe (1929-2019) was een internationaal bekend Bijbelleraar en een voormalig voorganger van de Moody Church in Chicago. Hij is tien jaar verbonden geweest aan het radiowerk vanBack to the Bible, eerst als Bijbelleraar en later als algemeen directeur. Dr. Wiersbe heeft meer dan 160 boeken geschreven. Hij en zijn vrouw Betty wonen in Lincoln, Nebraska, USA.

Met vriendelijke toestemming overgenomen uit:
365 dagen Leven uit de Psalmen - Dagboek - Een bron van inspiratie, troost en kracht, Warren W. Wiersbe, paperback, 368 pag., € 19,95, ISBN 978-94-9223-416-2, uitgave van Grace Publishing House

Datum: 1 november 2020
Auteur: Warren Wiersbe
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.gracepublishinghouse.com

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

17 mei 2021 Stewardess Monica Masi trouwde haar ex-man
7 februari 2021 Tijdelijke tulpen
31 januari 2021 Stralend licht
24 januari 2021 Vertel over Gods trouw
17 januari 2021 Verlangen naar water

Meer nieuws: