MENU
Rogier Pelgrim gaat op onderzoek uit in Rock My Soul

Rogier Pelgrim gaat op onderzoek uit in Rock My Soul

25 nov

In de EO-podcast ‘Rock My Soul’ onderzoekt muzikant en Radio 2-producer Rogier Pelgrim de haat-liefdeverhouding tussen geloof en popmuziek. Waar zit de spanning? En wanneer gaan ze wél samen? In zeven afleveringen gaat Rogier op onderzoek uit.

Hij spreekt met muzikanten, journalisten, muziekliefhebbers; gelovig en niet-gelovig. De gesprekken worden afgewisseld met verhalen uit Rogiers eigen leven. Vanaf vandaag te horen via onder meer NPO Luister en nporadio2.nl/podcasts.

Rogier gaat van jongs af aan naar de kerk en is een groot muziekliefhebber. Hij won in 2012 ‘De Grote Prijs van Nederland’ en behaalde in datzelfde jaar de finale van het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. “De werelden ‘geloof’ en ‘popmuziek’ schuren soms”, zegt hij. “Voor mij is het nog altijd een zoektocht hoe deze twee samengaan. Over die zoektocht gaat deze podcast. Zo vertel ik hoe ik na het zien van de documentaire ‘They Sold Their Souls For Rock & Roll’ een grote stapel cd’s in de kliko gooide. Maar ik leg ook uit waarom ik daar nu spijt van heb.”

Mythes en metaforen
In de podcast gaat Rogier langs bij diverse bekende artiesten en muziekliefhebbers. Krijgt hij antwoord op zijn prangende vragen? Aan Heideroosjes-zanger Marco Roelofs biecht Rogier op dat hij ooit zijn cd’s weggooide. Ook vraagt hij waarom de Heideroosjes in sommige nummers zo tegen het geloof aanschopten. Leo Blokhuis deelt een mythe rond blueslegende Robert Johnson en vertelt hoe er jaren geleden werd gekeken naar geloof en popmuziek. Ook Leon Verdonschot, Tim Knol, Pablo van der Poel (DeWolff) en Eefje de Visser zijn in ‘Rock My Soul’ te horen.

Geloof ín popmuziek
“Er komen allerlei onderwerpen voorbij”, vertelt Rogier. “Zo duik ik in één van de afleveringen dieper in het onderwerp ‘omkeermuziek’. Hoe zit dat eigenlijk? Ook vraag ik me af waarom rock & roll in sommige kringen met de duivel wordt geassocieerd en heb ik het over popconcerten die op kerkdiensten lijken. En gaandeweg wordt duidelijk dat geloof een thema is dat veelvuldig terugkomt in popmuziek. Zo laat Michelle David zien dat geloof en popmuziek prima kunnen samengaan.”

De podcast ‘Rock My Soul’ is een samenwerking van de EO en NPO Radio 2. De eerste aflevering verschijnt op woensdag 25 november; daarna volgt wekelijks een nieuwe aflevering.

Datum: 25 november 2020
Auteur: EO - Linda van de Pol
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: