MENU
Domari-zigeuners in Jeruzalem hebben dringend hulp nodig

Domari-zigeuners in Jeruzalem hebben dringend hulp nodig

09 dec

Hoewel het bij weinigen bekend is, woont er al honderden jaren een zigeuner-gemeenschap in Jeruzalem, aangeduid als ‘Domari-gypsies’. Hun situatie is vergelijkbaar met die van de Europese Roma: veel ongeletterdheid, werkloosheid, slechte huisvesting en hevige armoede.

Ze worden door zowel Joden als Arabieren geminacht en buitengesloten. Deze zomer is Christian Roma Support een samenwerking aangegaan met Amoun Sleem in Jeruzalem, die zich inzet om de omstandigheden van haar volksgenoten te verbeteren.

Amoun meldde, dat sinds de coronacrisis voor Domari-kids het afstandsonderwijs een groot obstakel is. Ze hebben dringend behoefte aan digitale middelen, om definitieve schooluitval te voorkomen. Support hiervoor is zeer welkom! Kijk op de site van Christian Roma Support (CRS).

CRS staat voor Christian Roma Support, een organisatie die zich inzet voor Roma in Oost-Europa. Wij helpen kinderen en gezinnen uit de vicieuze cirkel van discriminatie, diepgewortelde minderwaardigheidsgevoelens en extreme armoede te breken. De structurele oplossing voor hun problemen is naar ons idee verandering van identiteit. Wij willen dat gedachten over minderwaardigheid bij de nieuwe generatie Roma vervangen worden door de waarheid: dat zij geliefd zijn en daardoor een waardevol bestaan kunnen opbouwen. Wij zijn als organisatie slechts ondersteunend aan dit proces: alleen Gods liefde kan de Roma van binnenuit veranderen. De enige Persoon die hen (en iedereen) zijn of haar ware identiteit geeft is God. De enige Persoon die je bij God brengt, is Jezus Christus.

Op de site van Stichting Vrienden van Domari is ook veel informatie te vinden over de Domari Society of Gypsies (zigeuners) in en rond Jerusalem.

De belangrijkste zigeunergroepen zijn de Roma en de Domari. Van oorsprong is het grootste deel van hen afkomstig uit India. Domari betekent oorspronkelijk: ”Een groep, of mensen”. Ze trokken als nomaden rond. Ongeveer in de 14de eeuw kwamen ze in Europa en vestigden zich in (Oost) Europa (Roma’s) en in het Midden Oosten. Daar werden ze de Domari of Domi genoemd. In Egypte worden ze Gypsies genoemd (Engels woord voor zigeuners).

In het begin van de 20ste eeuw heeft een deel zich permanent in en rond Jerusalem gevestigd. Tijdens de hereniging van Jerusalem (1967) heeft burgemeester Teddy Kollek hen als een aparte groep erkend. De Domari staan nog steeds in een vergeten hoek, mede door allerlei ontwikkelingen in het land en met name door de felle discriminatie, juist door het merendeel van de Arabische bevolking. De goeden niet te na gesproken. Maar juist temidden van de Arabische bevolking wonen ze van oudsher!

Heden ten dage is het voor de meeste mensen in Israel onbekend dat er zigeuners onder hen wonen. Domari die die binnen de muren van, de oude stad Jerusalem wonen, ontvangen een keer per maand een minimauitkering; per kind ongeveer 25,- euro. Zij, die geen kinderen hebben, ontvangen niets. Ouderen ontvangen een klein pensioen, en dat gaat meestal op aan medicijnen. Zij die buiten Jeruzalem wonen - het merendeel woont in, wat genoemd wordt de bezette gebieden - ontvangen niets. De Domari schamen zich werkelijk voor hun cultuur, hun armoede en ze proberen die te verbergen. Ze zijn altijd bang om zich onder onbekenden te begeven; bang om herkend te worden als zigeuner.

Datum: 9 december 2020
Auteur: Stichting Christian Roma Support
Foto: Stichting Christian Roma Support
Website: http://www.christianromasupport.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: