MENU
Kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties zijn onmisbaar voor de stad

Kerken en andere levensbeschouwelijke organisaties zijn onmisbaar voor de stad

14 dec

Het maatschappelijke werk van kerken en andere religieuze organisaties bespaart de Rotterdamse samenleving ruim 200 miljoen euro op het gebied van armoede, eenzaamheid en zorg. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol voor Rotterdammers die in een kwetsbare positie verkeren en buiten het zicht van de formele hulpverlening verkeren. Dit blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut dat in samenwerking met Mara, SKIN Rotterdam, SPIOR, Samen 010 en het Convent van Kerken is uitgevoerd.

Op initiatief van de ChristenUnie-SGP Rotterdam werd in het coalitieakkoord afgesproken dat er een herhaling zou komen van het in 2008 uitgevoerde onderzoek Tel Je zegeningen. Het herhaal-onderzoek richt zich op alle religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Het rapport ‘Tel je zegeningen’ werd op donderdag 10 december tijdens een grote online bijeenkomst gepresenteerd. De bijeenkomst werd ingeluid met de uitreiking van het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan Michiel Grauss, wethouder armoedebestrijding, schuldenaanpak en informele zorg.

Op jaarbasis biedt elke organisatie gemiddeld 27.000 uur aan maatschappelijke activiteiten. De waarde hiervan valt niet in euro’s uit te drukken. Toch werd tijdens de presentatie duidelijk dat als de overheid het werk van de levensbeschouwelijke organisaties over zou moeten nemen, het zo’n 195 tot 220 miljoen euro zou kosten. De belangrijkste activiteiten van kerken is gemeenschapsvorming zoals sociale activiteiten gericht op contact en ontmoeting. Dit versterkt de zelfredzaamheid en samenredzaamheid van de maatschappij en daarmee spelen ze een cruciale rol in de levens van veel Rotterdammers.

Fractievoorzitter Tjalling Vonk: “Het Rapport Tel je Zegeningen maakt zichtbaar wat religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen betekenen voor de stad. De ontmoeting zonder oordeel, aandacht, bezinning en gebed, een helpende hand en langdurige steun. De grootste zegen is dat deze gemeenschappen er zijn. De oproep aan de overheid: Werk samen met gemeenschappen om de stad een betere plek te maken!”

Datum: 14 december 2020
Auteur: Tjalling Vonk - Fractievoorzitter ChristenUnie-SGP
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.cusgprotterdam.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Geven
15 jul

Geven meer