MENU
Joelle startte een satellietdienst binnen haar eigen gemeente

Joelle startte een satellietdienst binnen haar eigen gemeente

15 dec

Joëlle Simonse is studente communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ondanks de beperkingen door corona en alle bijkomende maatregelen wilde ze toch graag gemeente-zijn. Met dit verlangen in haar hart is ze met een project begonnen binnen haar eigen gemeente. Dit is zo goed uitgepakt dat ze haar positieve ervaringen graag met de rest van christelijk Nederland wil delen. Lees hier haar verhaal.

Joëlle Simonse: Corona... Bijna geen gesprek gaat voorbij of dit woord valt minstens één keer. Het is onderdeel geworden van het ‘nieuwe normaal’. Een compleet andere levensstijl dan het oude normaal. Zo dragen we opeens overal mondkapjes, zitten we op anderhalve meter in de bios en kijken we de kerkdiensten in onze woonkamers.

Zondagmorgen
Ik weet niet hoe jij de preken vanaf de bank ervaart, maar ik moet toegeven dat geconcentreerd blijven een stuk moeilijker is geworden. Ook al moest ik op zondagmorgen vroeg m’n warme bed uit, mis ik die momenten stiekem toch wel. Naast een actievere houding tijdens de dienst zelf, spelen de gesprekjes onder het genot van een kopje koffie na de dienst ook een grote rol. Op die momenten voelde ik me echt onderdeel van een gemeente. Een gemeenschap: waar we één zijn, betrokken op elkaar, zelfs als je elkaar misschien niet zo goed kent. Een praatje hier en een praatje daar. Je voelt je onderling verbonden door een gemeenschappelijk doel. Herken je dit?

Ik weet niet hoe jij de preken vanaf de
bank ervaart, maar ik moet toegeven
dat geconcentreerd blijven een stuk
moeilijker is geworden


Nou precies dat mis ik in deze eenzame tijd. Zo is gemeente-zijn toch niet bedoeld? Is dit hoe God Zijn kerk in 2020 had voorgesteld? Ik in ieder geval niet. Het zou toch ook anders kunnen?

Het gevoel dat we meer kunnen doen dan achter ons schermpje zitten, bleef me maar achtervolgen. En toen kwam het. Het was leuker geweest als ik kon zeggen dat ik het zelf had bedacht, maar deze credits moeten toch naar mijn moeder gaan. Ook zij liep al een tijdje met dit gevoel rond en er móest een oplossing zijn.

Het gevoel dat we meer kunnen doen dan
achter ons schermpje zitten, bleef me
maar achtervolgen.


Waarom zouden we niet in kleinere groepen de livestream kunnen kijken? Op afstand, maar toch samen! Dat klinkt erg leuk, maar ik was niet meteen enthousiast. Hoe ga je zo’n project goed op touw zetten? Waar haal je de locaties vandaan om samen te komen? Wie ga je allemaal uitnodigen? Een hele hoop vragen en weinig antwoorden.

Satelliet-dienst
Persoonlijk heb ik hiervan geleerd dat je dingen soms gewoon moet proberen. Mijn moeder had ook geen idee of dit kersverse idee zou slagen. Of dat er überhaupt animo voor zou zijn? Toch is ze met de beperkte informatie en middelen aan de slag gegaan. Daarmee was de eerste ‘satelliet-dienst’ (zoals wij ze noemen) gelanceerd.

Een heerlijk bakje koffie achteraf
Dit inspireerde mij ontzettend. Ik wilde hetzelfde, alleen net wat anders: voor jongeren. De manier waarop mijn moeder het project aanpakte was voor mij een mooi voorbeeld. Datzelfde weekend dropte ik het idee bij mijn mede-kerkgangers van achttien jaar en ouder. Het idee was gezegend en er kwamen veel positieve reacties. De taak die uiteindelijk overbleef was eigenlijk alleen het praktisch vormgeven van onze ‘satelliet-diensten’. Nu mag ik met vreugde mededelen dat wij al een aantal maanden, om half tien, met een groep jongeren samenkomen om naar de preek te luisteren. Met natuurlijk een heerlijk bakje koffie achteraf.

Wijkomen al een aantal maanden, om half tien,
met een groep jongeren samenkomen om naar
de preek te luisteren.


Het verlangen waar ik mijn verhaal mee begon is nog meer gegroeid. We kunnen samen aan Gods Koninkrijk bouwen, hier in Nederland, ook in deze gekke tijden. Maar dit kan ik niet alleen. Dus mis jij ook het samen komen op de zondagen? En zou je ook graag je eigen ‘satelliet-dienst’ op willen zetten? Ik hoop dat mijn verhaal je geïnspireerd heeft en dat je graag mee wilt helpen aan dit (grotere) plan. Ik zou ik jou hier heel graag mee willen helpen, met jouw eigen project in jouw eigen gemeente. Dus aarzel niet en neem gerust contact met mij op. Ik zeg doen, probeer het gewoon!

Je kunt contact met me opnemen via deze link: Joëlle Simonse | LinkedIn

Datum: 15 december 2020
Auteur: Joelle Simonse
Foto: Joelle Simonse
Website: https://www.linkedin.com/in/joelle-simonse-5726a4175/

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

31 oktober 2021 Corona noodkreet van spoedeisende hulp artsen

Meer nieuws:

Profeten
06 jan

Profeten meer