MENU
Ranglijst Christenvervolging Open Doors

Ranglijst Christenvervolging Open Doors

13 jan

Vandaag presenteert Open Doors de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: “Meer dan 300 miljoen christenen worden vervolgd vanwege hun geloof. Dat is vreselijk. Deze cijfers, en de schokkende verhalen die daarachter schuilgaan, raken me diep."

Afgelopen jaar is de vervolging flink verergerd, zo blijkt uit het rapport. Dat komt mede door de coronapandemie. Zo worden christenen in veel landen massaal achtergesteld bij de verdeling van voedselpakketten. Soms krijgen ze zelfs de schuld van de pandemie.
Samen met andere partijen vraag ik de minister van Buitenlandse Zaken er alles aan te doen om deze verschrikkelijke geloofsvervolging tegen te gaan. De bevindingen vormen ook een extra opdracht voor de Speciaal Gezant voor Religie en Levensovertuiging, die er op initiatief van ChristenUnie en CDA is gekomen. Iedereen ter wereld zou vrij moeten zijn om zijn of haar geloof te belijden. Ook Nederland moet zich daar volop voor inzetten.”

“De jaarlijkse ranglijst van Open Doors over christenvervolging bewijst opnieuw dat christenen het steeds zwaarder krijgen. Wereldwijd lijden 340 miljoen christenen onder vervolging. Je weet het, maar iedere keer schrik ik er weer van. Deze schrikbarende cijfers onderstrepen hoe urgent en noodzakelijk het is om hulp te bieden aan deze allergrootste groep onderdrukten in de wereld.”

Dat zegt SGP-voorman Kees van der Staaij in reactie op het rapport van Open Doors over christenvervolging. Opmerkelijk in het rapport van Open Doors is dat het geweld in Afrika, met name in Nigeria (Boko Haram!), fors toeneemt. Ook in China wordt de al dan niet openlijke druk enorm opgevoerd. Dichterbij huis valt op dat het Turkije van Erdogan steeds vijandiger wordt, met name richting Armeense en Grieks-orthodoxe gelovigen.

In de verkiezingscampagne van de SGP is een van de speerpunten de bestrijding van christenvervolgingen. Waar de SGP al jaren voor strijdt is een speciaal rapporteur voor de godsdienstvrijheid die landen moet aanmoedigen om het op te nemen voor degenen die om hun geloof worden vervolgd, of dat nu christenen zijn of anderen. Een ander actiepunt is ‘het bestrijden van moslimfundamentalisme en -terreur’.

Kees van der Staaij: “Ik zie dat in de top 10 van landen waar christenen het het slechtst hebben 7 islamitische landen staan. Dat laat zien hoe veel islamieten tegen christenen, en ook Joden trouwens, aankijken.” Ronduit zorgelijk is de SGP over de Chinezen. “China wordt steeds meer een totalitaire controlestaat waar de staat tot in de huiskamers aan toe in de gaten houdt. Als je kijkt naar wat de Oeigoeren wordt aangedaan, dan kun je wel nagaan wat onze geloofsgenoten te wachten staat, en dat in een land waar we ‘normaal’ handel mee drijven en normale diplomatieke banden onderhouden. Ik vrees het ergste,” aldus Kees van der Staaij.

Datum: 13 januari 2021
Auteur: Open Doors - Christenunie
Foto: Open Doors
Website: http://www.opendoors.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: