MENU
World Vision ziet sleutelrol voor geestelijk leiders bij vaccinatiecampagne

World Vision ziet sleutelrol voor geestelijk leiders bij vaccinatiecampagne

15 jan

Een recent onderzoek, uitgevoerd door de internationale hulporganisatie World Vision, benadrukt de sleutelrol die geestelijk leiders en gezondheidswerkers in de gemeenschap moeten spelen in de wereldwijde COVID-19 vaccinatiecampagne.

"Het COVID-19 vaccin brengt een tastbaar gevoel van hoop voor kinderen en hun families die zwaar te lijden hebben onder de gevolgen van deze vreselijke pandemie," zegt Andrew Morley, de internationale president en CEO van World Vision International.

Cruciale rol
"Het onderwijs is in de ijskast gezet, gezondheidsdiensten staan onder druk, mensen hebben geen inkomsten meer, en kwetsbare kinderen worden geconfronteerd met nieuwe dreigingen van geweld, terwijl degenen die hen beschermen bezwijken onder deze vreselijke ziekte. Zoals we keer op keer hebben gezien, spelen geestelijk leiders ook een cruciale rol bij het uitrollen van de vaccinatiecampagne. Ze werken samen met de gemeenschappen om hen bij het proces te betrekken en ervoor te zorgen dat de vaccins eerlijk gedistribueerd worden en dat mensen zich ook willen laten vaccineren“.

Zoals we keer op keer hebben gezien, spelen
geestelijk leiders ook een cruciale rol bij het
uitrollen van de vaccinatiecampagne.


Lokale gezondheidsmedewerkers
World Vision voerde studies uit in geselecteerde plattelandsgemeenschappen in Bangladesh en ontdekte dat 100% van de ondervraagden die van plan zijn om een vaccin te ontvangen, het eens zijn met de stelling: "De meeste van mijn gemeenschapsleiders en geestelijk leiders willen dat ik een COVID-19 vaccin krijg." Van de mensen die van plan waren een vaccin te weigeren was daarentegen 38% het eens met die stelling. Wanneer een lokale gezondheidsmedewerker het vaccin aanraadt, zijn de mensen die het vaccin wel willen ontvangen ruim zeven keer meer geneigd om dat ook daadwerkelijk te doen, ten opzichte van de mensen die het vaccin zouden weigeren. Mensen die het vaccin wel willen ontvangen, zijn ruim zeven keer meer geneigd (dan vaccin-weigeraars) om te zeggen dat ze zeer waarschijnlijk een vaccin zouden krijgen als een gezondheidswerker het hen aanraadde.

Gods wil of geluk
Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die van plan waren een vaccin te weigeren ruim zes keer vaker aangeven dat ze COVID-19 vaccins niet vertrouwen en elf keer vaker dat ze niet wisten of een vaccin hen daadwerkelijk zou beschermen dan de mensen die zich wel zouden laten vaccineren. Bovendien onderschreven zij bijna tien keer zo vaak de stelling "Of ik COVID-19 krijg of niet is puur een kwestie van Gods wil of geluk."

Of ik COVID-19 krijg of niet is puur
een kwestie van Gods wil of geluk.


Publieke steun
De bevindingen suggereren dat publieke steun door lokale geestelijk leiders en gezondheidswerkers van wezenlijk belang is voor de acceptatie van het vaccin en de bevordering van nauwkeurige gezondheidsinformatie. World Vision werkt momenteel samen met een netwerk van meer dan 184.000 lokale gezondheidswerkers en meer dan 210.000 geestelijk leiders. Sinds de uitbraak van de pandemie strijden we samen tegen verspreiding van het virus.

"Ik heb vorig jaar veel geestelijk leiders ontmoet in de oostelijke Democratische Republiek Congo die betrokken zijn bij de acceptatie van het Ebola-vaccin en het is duidelijk dat hun werk ontelbare levens redt", zegt Morley.

Uitgebreide ervaring
"We hebben uitgebreide ervaring met het samenwerken met kinderen, gemeenschappen en leiders om vaccinoplossingen over de hele wereld te implementeren", aldus Morley. "In de strijd tegen Ebola hebben we ervoor gezorgd dat meer dan 130.000 mensen in vier landen werden gevaccineerd, en we zijn al meer dan 20 jaar sterk betrokken bij de inspanningen om polio uit te roeien".

In de strijd tegen Ebola hebben we ervoor
gezorgd dat meer dan 130.000 mensen in
vier landen werden gevaccineerd.


Eerlijk en rechtvaardig
"Hoewel een vaccin een wetenschappelijke overwinning betekent, kan niemand die overwinning opeisen totdat de meest kwetsbare gemeenschappen over de hele wereld zijn bereikt", zegt Morley. "We dagen de wereld uit om de vaccins eerlijk te verdelen. Bescherming tegen dit virus moet niet worden gekoppeld aan economische macht - het moet eerlijk en rechtvaardig zijn."

Over World Vision
World Vision is een christelijke humanitaire organisatie die zich toelegt op het werken met kinderen, gezinnen en hun gemeenschappen, met als doel om hen te helpen hun volle potentieel te bereiken door het aanpakken van de diepere oorzaken van armoede en onrecht. World Vision biedt hulp aan iedereen, ongeacht religie, ras, etniciteit of geslacht. Ga naar www.worldvision.nl/corona voor meer informatie of volg ons op Twitter @WorldVisionNL.

Datum: 15 januari 2021
Auteur: World Vision - Marlies Wegerif
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.worldvision.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: