MENU
Herdenking Apeldoornsche Bosch

Herdenking Apeldoornsche Bosch

21 jan

In deze tijd van corona waarin alles anders is, zijn er ook van die momenten dat we ons moeten herinneren aan gebeurtenissen die ruim 75 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Een van die gebeurtenissen is de ontruiming van het Apeldoornsche Bosch. Donderdag 21 januari 2021 is het 77 jaar geleden dat een van de meest duistere gebeurtenissen van de jodenvervolging in Nederland plaatsvond.
Het is 21 januari 1943, een dag die een duistere nacht zal zijn. Op het Apeldoorsche Bosch verblijven die dag nog zo’n 1250 mensen, de volgende dag zullen ze er niet meer zijn. De trein vertrekt in de ochtend van 22 januari 1943 van station Apeldoorn met als eindbestemming Auschwitz-Birkenau. Bij aankomst in Auschwitz-Birkenau worden alle 1250 direct vermoord.

Ook in deze tijd van Corona mogen we dit afschuwelijk gebeuren niet vergeten. Reden waarom het comité Apeldoornsche Bosch de herdenking heeft door laten gaan. De herdenking was wel anders dan andere jaren door de corona-regels. Dit jaar zonder het grote aantal gasten, maar wel met de burgemeester van Apeldoorn, de Opper Rabbijn, en enkele kinderen. Op deze wijze wilde het comité Apeldoornsche Bosch toch herinneren aan wat er op 21 januari 1943 heeft plaatsgevonden in Apeldoorn en de dag erna in Auschwitz-Birkenau. De herdenking heeft plaatsgevonden bij het monument in het Prinsenpark in Apeldoorn.

Datum: 21 januari 2021
Auteur: Bert Huizing
Foto: Videostill
Website: http://www.apeldoornschebosch.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: