MENU
Opkoopbescherming geeft kopers op de woningmarkt een eerlijkere kans

Opkoopbescherming geeft kopers op de woningmarkt een eerlijkere kans

09 feb

Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de ChristenUnie, mede ingediend door CDA, VVD en D66, voor de invoer van een opkoopbescherming. Zo krijgen kopers een eerlijkere kans krijgen op de woningmarkt. Starters en gezinnen worden nu geconfronteerd met beleggers die de huizen wegkapen en vervolgens gaan verhuren. Dat drijft ook de prijzen verder op.

Gemeenten krijgen met dit voorstel de mogelijkheid om in wijken opkoopbescherming in te voeren, zodat daar enkel met vergunning huizen kunnen worden verhuurd. De ChristenUnie dient het amendement maandag in bij de behandeling van de Woningwet.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: “Er is een groot tekort aan woningen. De ChristenUnie vindt dat er flink moet worden bijgebouwd. Maar die woningen staan er nog niet. We kunnen daarom nú al maatregelen nemen om kopers een eerlijkere kans te geven. Met dit voorstel is het voor gemeenten mogelijk een zelfbewoningsplicht in te voeren: in het huis dat je koopt moet je zelf gaan wonen. Hiermee houden we grote beleggers tegen en geven we ruimte aan starters en gezinnen.”

CDA-Kamerlid Julius Terpstra: “Met de huidige woningnood komen vooral starters er niet aan te pas. Naast de bouw van veel extra woningen, zorgt een opkoopbescherming ervoor dat zij meer kans maken op een eigen, betaalbare woning.”

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis: “Om starters te helpen die er nu telkens niet tussen komen op de woningmarkt zorgen we er met deze opkoopbescherming voor dat huizen niet meer voor hun neus weggekaapt worden door opkopers.”

D66-Kamerlid Jessica Eijs: “Het is voor veel starters een droom een eigen huis te kunnen kopen. Goed dat we er nu met de opkoopbescherming voor zorgen dat het voor starters makkelijker wordt een fijne en betaalbare koopwoning te bemachtigen. Door de opkoopbescherming krijgen zij meer kans tegen beleggers.”

Uit gesprekken met wethouders blijkt dat de urgentie voor opkoopbescherming groot is. Gemeenten hebben nu onvoldoende mogelijkheden om de woningmarkt te reguleren. Bovendien geven ze aan dat opkoopbescherming voor bijvoorbeeld een periode van drie jaar te weinig is. Met dit voorstel is het mogelijk om opkoopbescherming voor vijf jaar in buurten in te voeren, en daarna steeds met vijf jaar te verlengen.

Datum: 9 februari 2021
Auteur: Christenunie - Carla Dik-Faber
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.christenunie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: