MENU
De relatie tussen de Verenigde Staten en Israel

De relatie tussen de Verenigde Staten en Israel

14 feb

De verwachting is dat Biden veel van wat president Donald Trump heeft bereikt, ongedaan zal maken. Dit is geen goed nieuws voor IsraŽl. De bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten wordt min of meer aan de kant gezet door de nieuwe president. Ik denk wel dat de destabiliserende toon van Biden's beleid het Midden-Oosten zou kunnen voorbereiden op een EzechiŽl 38-scenario.
Terwijl Biden IsraŽl negeerde, maakte de wetgever een verrassend positieve stap. Met een overweldigende meerderheid van 97-3 stemde de senaat ermee in om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem permanent te behouden. De afwijkende stemmen kwamen van: Bernie Sanders uit Vermont, Elizabeth Warren uit Massachusetts en Tom Carper uit Delaware. Dit maakt de verhuizing van de ambassade door de Trump-regering naar de eigenlijke hoofdstad van IsraŽl - Jeruzalem - definitief.

De groeiende vriendschap tussen IsraŽl en de golfstaten van Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft een nadelig effect gehad op de Palestijnse Autoriteit (PA). Hoewel er geen cijfers zijn over de bijdragen van Bahrein aan de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), de instantie die verantwoordelijk is voor de financiering van Palestijnse vluchtelingen, is de steun van de VAE dramatisch afgenomen. In 2018 was dat $ 53 miljoen. Het aantal daalde het volgende jaar licht tot $ 51 miljoen. In 2020 kelderde de steun van de VAE echter tot slechts $ 1 miljoen. De oorzaak van deze schokkende afname heeft te maken met de Palestijnse Autoriteit. Toen de VAE aankondigde dat ze op weg waren om de betrekkingen met IsraŽl te normaliseren, noemde de Palestijnse Autoriteit het een "verraad" en een "steek in de rug". Ze gingen zelfs zo ver dat ze hun ambassadeurs uit de VAE en Bahrein terughaalden en ze een paar maanden later zonder ophef terugstuurden. De VAE namen financieel wraak op deze aanval. Het is een nieuw tijdperk in het Midden-Oosten met nieuwe allianties. Dat is iets dat Biden niet ongedaan kan maken.

Biden kan voor problemen zorgen in de relatie tussen de Verenigde Staten en IsraŽl. Het is drie weken geleden sinds de inhuldiging en de nieuwe president moet nog steeds contact opnemen met de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu. Op dit moment is het onmogelijk om dit als toevallig of een vergissing te beschouwen. Dit is een opzettelijke, om zo een nog onduidelijk bericht over te brengen. Is het een signaal naar de Palestijnen? Is het een bericht aan Iran? Geeft hij een knipoog naar zijn radicaal linkse achterban? Is hij al zijn contacten kwijtgeraakt toen hij de nieuwe presidentiŽle telefoon kreeg? Het wordt overal in het Midden-Oosten opgemerkt, vooral in IsraŽl zelf. Er zijn enkele IsraŽli's die het potentiŽle handschrift op de muur zien, en die al oproepen tot afwijzing van de 3,8 miljard dollar aan financiŽle hulp die IsraŽl van de Verenigde Staten ontvangt. Dat zou een drastische stap zijn.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati
Amir Tsarfati werd geboren in IsraŽl en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in IsraŽl geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel - een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over IsraŽl vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Datum: 14 februari 2021
Auteur: Amri Tsarfati
Foto: Videostill - Behold Israel
Website: http://www.beholdisrael.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: