MENU
Hoger beroep Shafqat en Shagufta opnieuw uitgesteld

Hoger beroep Shafqat en Shagufta opnieuw uitgesteld

17 feb

Eergisteren stond de behandeling van het hoger beroep van Shagufta en Shafqat gepland. In de afgelopen weken ondertekenden meer dan 16.000 mensen in Nederland de petitie 'Spreek ze vrij'. Hiermee vroegen zij de Pakistaanse overheid om het christelijke echtpaar vrij te laten.

Afgelopen zondag, een dag voor de geplande zitting, werd in diverse Nederlandse kerken gebeden voor de onschuldig terdoodveroordeelde Shafqat en Shagufta. De verwachtingen waren hooggespannen. Maar al snel liet advocaat Saif-ul-Malook maandagochtend weten: de zaak wordt niet behandeld. Alweer niet.

Zonder opgave van reden
De behandeling van het hoger beroep stond gisteren gepland om 12:00 uur (8:00 uur Nederlandse tijd). Het was de zoveelste keer dat de zaak gepland stond, alleen al in 2020 heeft de zaak zeker negen keer op de rol gestaan.

De Pakistaanse advocaat Saif-ul-Malook verdedigt het echtpaar. Al eerder verdedigde hij de bekende christin Asia Bibi. Vanuit het hooggerechtshof in Lahore liet hij weten: Onze zaak was aan de beurt, toen de rechters vertrokken. Zonder opgave van reden.

Teleurstelling, verbijstering en boosheid
Het echtpaar zit al bijna acht jaar in de gevangenis en heeft daar zwaar onder te lijden. Dat er aan hun lijdensweg vooralsnog geen einde komt, leidt tot emotionele reacties. Advocaat Malook is boos: De rechters zijn te bang om te beslissen in een zaak over godslastering. Ik vind dat de rechters hiermee hun eed om de grondwet van Pakistan te beschermen schenden. ChristenUnie-Kamerlid Jol Voordewind noemt het uitstel 'teleurstellend en een blamage voor de rechtspraak in Pakistan'.

Jan Dirk van Nifterik (HVC)
HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik: "We zijn verbijsterd en verdrietig over opnieuw een uitstel zonder opgave van reden. Dit tekent de spanning waaronder dit soort zaken plaatsvindt. In eerdere rechtszaken tegen Shafqat en Shagufta zijn rechters bedreigd, zowel met woorden als met wapens. Voor extremisten is er na een blasfemiebeschuldiging slechts n optie bespreekbaar: de doodstraf. Deze groep houdt de Pakistaanse samenleving, politiek en rechtspraak met dreiging en geweld gegijzeld.

Hoe nu verder?
Inmiddels is er opnieuw een zitting gepland. De nieuwste datum is donderdag 4 maart. Wij hopen en bidden dat er op deze datum eindelijk rechtgesproken gaat worden. Advocaat Malook roept vanuit Pakistan op om de druk, politiek en maatschappelijk, op te blijven voeren. Samen met CDA, SGP en ChristenUnie blijft HVC zich sterk maken voor Shafqat en Shagufta en de positie van vervolgde christenen in het algemeen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vraagt aan minister Blok om aan te dringen op vrijlating van het echtpaar en zich in te spannen om hen in veiligheid in te brengen. Vanuit het Europees Parlement is een soortgelijke oproep gedaan aan de Europese Commissie.

Afgelopen week kreeg de Pakistaanse ambassadeur mr. Shujjat Ali Rathore de petitie met in totaal 16.443 ondertekeningen overhandigd. In het gesprek met de ambassadeur werd de schrijnende situatie van het echtpaar benadrukt.

HVC gaat door met het verlenen van hulp aan de vier kinderen van Shafqat en Shagufta en het bieden van juridische steun via advocaat Malook. Deze hulp kunnen we bieden dankzij de maandelijkse steun van de 'Vrienden in verdrukking.'

Datum: 17 februari 2021
Auteur: HVC - Nieuwsbrief
Foto: HVC
Website: http://www.stichtinghvc.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: