MENU
Economie Israel nauwelijks gekrompen

Economie Israel nauwelijks gekrompen

20 feb

Amir Tsarfati: Goed nieuws! De IsraŽlische economie is gekrompen! Eigenlijk is het feit dat het is gekrompen niet het goede nieuws, het is het kleine percentage van de afname. In 2020 kromp de economie van IsraŽl slechts met 2,4% - ruim onder de verwachte 3,3-4,6%.

In een wereld waar de gemiddelde door COVID gesteunde daling onder de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) 5,5% bedraagt, ziet IsraŽl er erg sterk uit. Als het vaccinatieplan van de regering succesvol is, verwacht de Bank of Israel in 2021 maar liefst 6,3% groei.
Aanval drone op Airbus Saoedi-ArabiŽ
Enkele dagen voordat de regering-Biden officieel verklaarde dat de Houthi's geen terroristische organisatie zijn, lanceerde de Jemenitische rebellengroep een terroristische drone-aanval op Abha International Airport in het zuidwesten van Saoedi-ArabiŽ. Met behulp van vier door Iran gemaakte Samad-3-drones konden de Houthi's een civiele Airbus A320 raken en in brand steken die werd geŽxploiteerd door luchtvaartmaatschappij FlyADeal. Gelukkig stond het vliegtuig nog op het asfalt toen het werd geraakt. Dit is niet de eerste drone-aanval van deze groep terroristen. In het verleden waren ze gericht op zowel vliegreizen als olieproductie. "Dit doelwit is een reactie op het aanhoudende luchtbombardement en de brute belegering van ons land", zei Yehia Sareai, een militaire woordvoerder van Houthi. President Biden lijkt zijn kant te hebben gekozen in deze strijd. Zelfs nu hij de aanduiding terroristen van de Houthi's heeft verwijderd, heeft hij elke steun - inclusief wapenverkoop - voor het Saoedische offensief tegen de rebellen stopgezet.

Biden in gesprek met Netanyahu
De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu werd gisteren eindelijk van de no-call-lijst van president Biden gehaald. Het gesprek tussen de twee leiders duurde ongeveer een uur en werd gekenmerkt als warm en vriendelijk. Na het delen van herinneringen aan hun langdurige persoonlijke banden, beloofden ze elk de toch al sterke alliantie tussen de twee landen te versterken. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze relatie zich ontwikkelt, vooral als Netanyahu in staat is om een overwinning te behalen bij de verkiezingen in maart.

Wapenleveringen door Iran
Maandag in de vroege ochtenduren werden explosies gehoord nabij Damascus International Airport en andere gebieden rond de hoofdstad van SyriŽ. IsraŽl had inlichtingen ontvangen dat Iran probeerde wapens te vervoeren naar hun terroristische bondgenoten in en rond SyriŽ en deze wapens in verschillende bunkers opsloeg. Vanaf de Golanhoogten werden grond-grondraketten gelanceerd waarbij hun doelen werden vernietigd en ten minste negen door Iran gesteunde milities werden gedood. Dit was de tweede luchtaanval in minder dan een week. Afgelopen donderdag werden drones ingezet om een ​​wapenverzending uit Irak naar SyriŽ te brengen. De IsraŽli's weigerden elk commentaar op de aanval, maar een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei dat de Verenigde Staten IsraŽl de relevante informatie hadden verstrekt.

SyriŽ en Irak zijn niet de enige landen die wapenleveringen ontvangen voor door Iran gesteunde milities. Jemenitische rebellen worden regelmatig bewapend door Iran in hun strijd tegen Saoedi-ArabiŽ. Afgelopen week landde een ander vrachtvliegtuig uit Iran in Beiroet, Libanon, met wapens voor hun volmachten daar. De wereld kijkt toe en kan de spanning zien groeien tussen IsraŽl en Teheran.

Amerikaanse militaire basis doelwit
Een van die door Iran gesteunde terroristische groeperingen keerde zich de afgelopen week tegen de VS. Saraya Awliya al-Dam - "Guardians of Blood Brigade" - vuurde 24 raketten af ​​op een Amerikaanse militaire basis in de buurt van de internationale luchthaven van Erbil in de Koerdische regio van Noord-Irak. Bij de aanval kwam een ​​niet-Amerikaanse civiele aannemer om het leven, terwijl ten minste negen anderen gewond raakten, waaronder een Amerikaans militair. Deze provocatie zal een test zijn voor de regering Biden om te zien hoe deze president reageert. Als hij ervoor kiest om niets te doen, zullen de IraniŽrs dat zeker als een boodschap opvatten en ernaar handelen.

Oefening luchtmacht IsraŽl
In een klein land als IsraŽl is het onze luchtmacht die ons echt beschermt. Het helpt ons niet alleen om onze grenzen te versterken, maar het geeft ons ook de mogelijkheid om met ernstige bedreigingen om te gaan voordat ze ernstig worden. Om onze luchtverdediging sterk te houden, lanceerde de IsraŽlische luchtmachtcommandant, generaal-majoor Amikam Norkin, afgelopen week een verrassingsoefening. De militaire oefening, genaamd Vered Hagalil of Galilee Rose, was oorspronkelijk gepland voor volgende week en was gericht op het omgaan met een volledig oorlogsscenario tegen Hezbollah. Een van de belangrijkste doelen van de training was om de luchtmacht voor te bereiden op een verrassingsaanval. Welnu, wat is een betere manier om u voor te bereiden op een verrassing dan de oefening een week eerder te starten? Het was een enorme oefening met op een dag schijnaanvallen op meer dan 3000 doelen. Hopelijk zullen alle omringende naties die slechte bedoelingen hebben met IsraŽl twee keer nadenken over het oversteken van ons luchtruim.

nucleaire activiteiten Iran
Maandag liet Iran het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) weten dat ze de nucleaire waakhond niet langer zullen toestaan ​​spontane inspecties uit te voeren op de nucleaire locaties van Iran. Ze volgden dat nieuws op met een aankondiging op woensdag dat ze extra centrifuges installeren in de nucleaire faciliteit van Natanz. Als reactie hierop is het waarschijnlijk dat de internationale gemeenschap in beweging zal komen en mogelijk sancties zullen invoeren.

Rusland is weer terug in IsraŽlisch nieuws
Vorige week zagen we het leger van Poetin helpen bij de zoektocht naar de overblijfselen van twee soldaten van de IsraŽlische strijdkrachten (IDF) die al bijna veertig jaar werden vermist. Deze week hielpen de Russen bij het bemiddelen bij een humanitaire deal tussen SyriŽ en IsraŽl. Een orthodox-joods meisje, van wie het Syrische staatsnieuws zei dat ze de grens "per ongeluk" was overgestoken, werd twee weken geleden in SyriŽ gevangengenomen. Rusland kwam tussenbeide om te helpen bij het sluiten van een deal die haar terug naar huis zou brengen. Door deze regeling zal het meisje terugkeren in ruil voor de vrijlating uit de gevangenis van twee Syrische staatsburgers die hun huizen in de Golanhoogten in IsraŽl hebben gevestigd. Een van de SyriŽrs, Nihal al-Maqt, heeft talloze gevangenisstraffen uitgezeten. Ze werd in 2020 opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot drie jaar wegens veiligheidsovertredingen. Diyab Kahmuz, de andere gevangene, maakte deel uit van een Hezbollah-cel en heeft talloze veroordelingen, waaronder het importeren van wapens, het verhandelen van drugs en het verstrekken van informatie aan de vijand. Hij kreeg in 2018 een gevangenisstraf van 14 jaar. Het vrijlaten van gevangenen van dat kaliber lijkt misschien een hoge prijs, maar het is eigenlijk vrij goedkoop voor IsraŽl. Tien jaar geleden werden 1027 gevangenen vrijgelaten aan Hamas voor de terugkeer van een enkele IsraŽlische soldaat, Gilad Shalit.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Amir Tsarfati
Amir Tsarfati werd geboren in IsraŽl en heeft daar het grootste deel van zijn leven gewoond. Sinds hij zijn verplichte dienst bij de Israelische Defensietroepen vervulde, is hij doorgegaan als majoor in de IDF Reserve. Amir is de afgelopen twintig jaar een gids in IsraŽl geweest en diende als chef-gids van Sar El Tours en CEO van Sar El Tours and Conferences. In 2001 werd hij oprichter en president van Behold Israel - een organisatie zonder winstoogmerk die wereldwijd realtime toegang biedt tot betrouwbare nieuwsbronnen en informatie over IsraŽl vanuit de krachtige context van bijbelse geschiedenis en profetie.

Amir is getrouwd met Miriam en samen hebben ze vier kinderen. Zijn huis kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), wat een constante herinnering is aan de oproep die de Heer hem heeft opgelegd om vanuit de Bijbel te onderwijzen wat Gods plannen zijn voor het einde der tijden.

Datum: 20 februari 2021
Auteur: Amri Tsarfati
Foto: Videostill - Behold Israel
Website: http://www.beholdisrael.org

Dit artikel delen:

Meer nieuws: