MENU
Elze en Hagar in actie op slippers en pumps

Elze en Hagar in actie op slippers en pumps

20 feb

Vanwege het 2-jarige jubileum van Lume komen Elze en Hagar in actie, op slippers en pumps! “Het idee voor deze wandelchallenge ontstond spontaan”, vertelt Hagar. “Op 1 februari bestond Lume 2 jaar. We kijken terug op twee prachtige jaren, waarin we heel veel ontvingen. Daarvan willen we weer uitdelen, door andere vrouwen te helpen.”

De keuze voor meisjes en vrouwen in India was snel gemaakt. Hagar: “India heeft een speciaal plekje in mijn hart. Voor mijn werk bij Verre Naasten maakte ik enkele reizen naar dit land. Toen ik hoorde over dit project, en de bevlogenheid zag van dokter Vijila en haar man Isac die dit zijn gestart, wilde ik me daar heel graag voor inzetten!”

Het project helpt meisjes en vrouwen uit de Malto-gemeenschap, zij behoren tot de allerarmsten in het noorden van India. Dit project focust zich op het ‘zelf doen’ en wil ruim 2.600 mensen helpen. Met als doel: minder ziektes, meer en gezonder voedsel, een beter inkomen en meer zelf bewustzijn over rechten. Voor 20 euro kan een meisje of vrouw al geholpen worden.

Armoedespiraal
Met de opbrengst van ‘Walk a mile in my shoes’ willen we meisjes en vrouwen en hun gezinnen in India helpen om uit de armoedespiraal te komen. India heeft bij Hagar en Elze een bijzonder plekje in hun hart; vanwege de reizen die er naartoe maakten. Hagar bezocht tijdens haar reizen verschillende projecten van EHA; een groep christelijke, Indiase ziekenhuizen, waar ook Lume-vrouw Savita aan verbonden is. “Hoe zij zich, gedreven vanuit Gods liefde, inzetten voor de allerarmsten heeft grote indruk op mij gemaakt. Toen ik hoorde over dit project en de bevlogenheid van dokter Vijila en haar man Isac die dit zijn gestart, wilde ik me daar heel graag voor inzetten!”

Het project helpt meisjes en vrouwen die onderdeel uitmaken van de Malto-gemeenschap op het platteland van Inda. Deze gemeenschap behoort tot de allerarmsten in het noorden van India. Alhoewel hun situatie in de afgelopen jare is verbeterd, is er nog steeds veel armoede en een groot gebrek aan goed onderwijs en gezond voedsel. Een situatie die door de impact van corona alleen maar is verslechterd…

Schrikbarend
De armoede heeft dus grote gevolgen. De leefomstandigheden zijn vaak karig en is er volop malaria. Alsof dat nog niet genoeg is, ontbreken schoon water en elektriciteit. Ook zelf voedsel verbouwen is een grote uitdaging; de bodem is rotsachtig en het gebied kent terugkerende droogte en onregelmatige regenval. En omdat de meeste dorpen zo’n twee uur lopen vanaf de weg liggen, zijn er geen scholen of gezondheidsposten.

Licht brengen
Hoe kun je in zo’n situatie licht brengen? De Indiase dokter Vijila en haar man Isac weten wel hoe. Gedreven door Gods liefde begonnen zij in 1999 het ziekenhuis Prem Jyoti (dat eerder was opgestart door zendelingen) en startten zij diverse projecten voor de regio. Nu jaren later deelt een klein enthousiast team daarmee nog steeds Gods liefde uit, in woorden en daden. En met ruim 20 jaar ervaring weet het team inmiddels hoe je hulp kunt bieden met blijvende impact! Dit project focust zich volop op het ‘zelf doen’ en wil ruim 2.600 mensen helpen. Met als doel: minder ziektes, meer en gezonder voedsel, een beter inkomen en meer zelfbewustzijn over rechten. Om dat te bereiken bestaat het project o.a. uit:

- Voorlichtingsbijeenkomsten over hygiëne en (on)gezond voedsel. Daarbij is er extra aandacht voor kinderen en zwangere vrouwen.
- Opzetten van lokale zelfhulp-vrouwengroepen voor o.a. alfabetiseringstrainingen en inkomens- en microkredietprojecten.
- Verbeteren van de watervoorzieningen (door waterpompen en het opzetten van lokale water comités voor het onderhoud ervan).
- Landbouwtrainingen voor boerengezinnen en projecten die helpen de landbouwgrond te verbeteren; voor meer en beter voedsel en inkomen.

Voor 20 euro maak jij een groot verschil
Via dit project worden er ruim 2.600 mensen geholpen onder wie zo’n 1.000 meisjes en vrouwen! Die hulp kost omgerekend kost dat zo’n 20 euro per persoon per jaar. Wat een klein bedrag voor zo’n grote impact! Met onze actie ‘Walk a mile in my shoes’ hopen we tenminste 100 vrouwen en meisjes en hun gezinnen te helpen. Maar misschien met jouw deelname nog wel veel meer!

Dit kun jij doen:
- Sponsor Hagar of Elze bij hun prestatie!
- Ga zelf de uitdaging aan! Loop met Elze of Hagar mee: kies jouw uitdaging en teamcaptain en start jouw eigen ‘walk a mile in my shoes’!

Lees meer op de website van Lume

Over Lume
Lume is een beweging van vrouwen wereldwijd die elkaar inspireren, bemoedigen en helpen om vrijuit en zelfverzekerd hun geloof te delen. Lume biedt hiervoor een online community, concrete handvatten en praktische tools, zoals de Lightswitchavond en de Lightbox.

Datum: 20 februari 2021
Auteur: Lume
Foto: Lume
Website: http://www.wijzijnlume.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: