MENU
Invoering nieuw etiket: direct zien hoe gezond een product is

Invoering nieuw etiket: direct zien hoe gezond een product is

23 feb

De Rijksoverheid wil dat consumenten snel en gemakkelijk kunnen kiezen voor gezonde voeding. Overgewicht komt namelijk steeds vaker voor; 1 op de 2 Nederlanders is te zwaar. Maar wat is gezonde voeding? Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Daarom wordt Nutri-Score in 2021 hťt voedselkeuzelogo van Nederland.

Nutri-Score helpt consumenten om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Zo kunnen zij gezondere keuzes in de winkel maken. Bijvoorbeeld als ze ontbijtkoek kopen. Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking ziet straks iedereen in 1 oogopslag dat ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de naturel ontbijtkoek met een gele C. Of de variant appel & rozijn met een donkeroranje D. Wie precies wil weten wat er in een product zit, draait de verpakking om. Daar blijft de ingrediŽntentabel staan.

Het logo geeft met kleuren en letters een score over het product. Onafhankelijke wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld. Een product krijgt pluspunten voor:
- eiwit;
- vezels;
- fruit;
- groente;
- peulvruchten;
- noten.

Een product krijgt minpunten voor:
- energiegehalte (kcal);
- suikers;
- verzadigd vet;
- zout.

Aan de hand van de totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de meest gezonde samenstelling. Producten met de minst gezonde samenstelling krijgen een donkeroranje E.

Logo van de overheid voor voedingsmiddelen
Wetenschappers ontwikkelden Nutri-Score op verzoek van de Franse overheid die ook eigenaar is. Meer landen, zoals Duitsland, Zwitserland en BelgiŽ gebruiken nu Nutri-Score. Gezamenlijk regelen de overheden van deze landen het beheer van Nutri-Score. Ook Nederland gaat het logo gebruiken. Het is nodig om Nutri-Score aan te passen, zodat deze goed aansluit op de Nederlandse Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit gebeurt door wetenschappers uit alle deelnemende landen.

De bevoegde autoriteiten van BelgiŽ, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland kondigen een internationaal gecoŲrdineerde samenwerking aan, waarmee het gebruik van het voedingslabel Nutri-Score op de voorzijde van verpakkingen gefaciliteerd wordt. Deze samenwerking vindt plaats binnen een Stuurgroep en een Wetenschappelijk comitť.

De Stuurgroep hield haar eerste vergadering op 25 januari 2021. Het brengt vertegenwoordigers van nationale instanties samen, die verantwoordelijk zijn voor de toepassing en uitrol van Nutri-Score in elk land. Het doel ervan is om het gebruik van Nutri-Score door levensmiddelenbedrijven te vergemakkelijken, kleine bedrijven tegemoet te komen en een link met consumenten te creŽren door de implementatie van efficiŽnte en gemeenschappelijke procedures.

Het Wetenschappelijke comitť had haar eerste vergadering op 12 februari 2021. Zij heeft tot taak de mogelijke ontwikkelingen van het Nutri-Scoresysteem ten behoeve van een betere gezondheid van consumenten, inclusief de synergie met voedingsrichtlijnen, te beoordelen.

Nutri-Score
Nutri-Score is een label met een kleurencode op de voorkant van levensmiddelenverpakkingen waaraan de voedingswaarde van voedsel en dranken is af te lezen. Het doel ervan is om consumenten te helpen voor gezondere producten te kiezen, in aanvulling op voedingsrichtlijnen, en de voedingsindustrie aan te sporen om de voedingswaarde van het productaanbod te verbeteren. Het label is gevalideerd door talloze wetenschappelijke onderzoeken, waaruit blijkt dat het werkt om onderscheid te maken tussen de voedingswaarde van producten in verscheidene Europese landen. Labels met specifieke informatie over voedingsstoffen worden over het algemeen slecht door consumenten begrepen. Men heeft gezien dat Nutri-Score Europese consumenten helpt om de voedingswaarde van producten te achterhalen ťn te vergelijken binnen dezelfde productgroep of tussen soortgelijke productgroepen (bijvoorbeeld geconsumeerd met hetzelfde doel of tijdens dezelfde maaltijd) en daarmee gezondere keuzes stimuleert.

Overzicht van labels voor Nutri-Scores A tot en met E
Op basis van gedegen wetenschappelijk bewijs waaruit de grotere effectiviteit van het Nutri-Scoresysteem onder consumenten blijkt in vergelijking met andere systemen, heeft Frankrijk Nutri-Score in oktober 2017 ontwikkeld en aangenomen. In april 2018 heeft BelgiŽ voor Nutri-Score gekozen. Daarna heeft Spanje in november 2018 aangekondigd met dit systeem te willen gaan werken, waarna Duitsland en Zwitserland in september 2019, Nederland in november 2019 en Luxemburg in 2020 zijn gevolgd. De uitvoering van deze overeenkomst tussen de Europese landen zal zorgen voor een gecoŲrdineerd, efficiŽnt en werkbaar beheer van Nutri-Score.

Datum: 23 februari 2021
Auteur: Rijksoverheid - Staatssecretaris Paul Blokhuis
Foto: Rijksoverheid
Website: http://www.rijksoverheid.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: