MENU
Mehendra uit Nepal had Lepra: Mijn familie zette me het huis uit

Mehendra uit Nepal had Lepra: Mijn familie zette me het huis uit

25 feb

Stel je voor... Van de één op andere dag mag je niet meer deelnemen aan het normale leven. Je hoort er niet meer bij. Je familie zet je het huis uit. Je kansen zijn verkeken, al ben je nog maar een kind. De oorzaak? Je ziekte.

Het overkwam Mehendra uit Nepal. Hij vertelt: 'Ik was acht jaar, toen het gevoel uit mijn vingers en voeten verdween. Het werd steeds erger. Mijn huid bloedde, maar ik voelde niets. Voetballen met mijn vriendjes kon ik niet meer en in de klas zorgde ik dat niemand mijn wonden zag, ik schaamde me ervoor. Normaal gesproken beleefde ik altijd plezier aan school, maar dit bedierf alles.'

In een hutje
Omdat Mehendra zijn wonden niet langer kon verbergen, zochten zijn ouders hulp in lokale ziekenhuizen. De artsen stelden steeds een verkeerde diagnose, waardoor geen enkele behandeling hielp. 'Op een dag zei iemand: ‘misschien is het lepra, breng hem eens naar het lepraziekenhuis’. Toen het woord 'lepra' viel, was iedereen in shock. Mijn vader moest niets meer van mij hebben. Hij was boos en riep: 'Het is een schande! Als hij lepra heeft, is hij het niet waard om te leven, hij komt ons huis niet meer in.' Mijn familie bouwde een hutje in het veld, waar ik moest wonen. 'Zie maar hoe je aan eten komt', zei mijn vader. Ik voelde me zo alleen, zo waardeloos...'

Nooit meer gezien
'Uiteindelijk bracht mijn moeder me naar het lepraziekenhuis in Anandaban. Daarna heb ik haar nooit meer gezien. Ja, ik had lepra. De wonden waren al zo ernstig; mijn been moest geamputeerd worden. Ik was volledig van slag. Nooit meer voetballen, nooit meer rennen. Hoe moet het met school? Kan ik studeren, krijg ik ooit een baan?'

Genezen
Mehendra is meteen behandeld, zodat leprabesmetting binnen drie dagen gestopt was. Hij onderging de nodige operaties – een zware tijd. Je vingers en je been ben je kwijt en je gaat pas net je pubertijd in. Het goede nieuws is, dat Mehendra is genezen van lepra. De ziekte in zijn lijf is een halt toegeroepen, op weg naar zo volledig mogelijk herstel. 'Iedereen die mijn hulp heeft mogelijk gemaakt, wil ik zo graag bedanken! Dankzij alle hulp en gebeden kan ik weer naar de toekomst kijken', zegt Mehendra.

Opsporen > behandelen > stoppen
Als lepra bij Mehendra vroegtijdig was ontdekt, had hij snel behandeld kunnen worden en was lepra gestopt voordat het zoveel schade kon aanrichten. Hij had zijn been en vingers nog gehad. Lepra vernietigt al eeuwen levens van mannen, vrouwen, kinderen en jongeren zoals Mehendra, nu is het tijd om lepra te verslaan.

Samen verslaan we lepra voorgoed
Samen kunnen we ervoor zorgen dat leprapatiënten vroegtijdig worden opgespoord en behandeld, en voorkomen dat iemand als Mehendra gehandicapt raakt voor de rest van zijn leven. Binnen 2 dagen na behandeling is een patiënt niet meer besmettelijk voor anderen. Samen verslaan we lepra voorgoed. Help jij mee, zodat we lepra vroegtijdig kunnen opsporen en herkennen? Op die manier voorkomen we blijvende handicaps. Dank je wel! Bezoek de website van de Lepra Zending.

Lepra in de Bijbel
Lepra is een eeuwenoude ziekte, bekend uit de Bijbel. Jezus zag om naar mensen met melaatsheid. Wij willen samen met jou verdergaan met wat Hij begon. Met expertise en met liefde ontfermen we ons over mensen met lepra. We willen hen genezing bieden, en uiteindelijk de verwoestende ziekte volledig stoppen. Maar we kunnen het niet zonder hulp van mensen zoals jij. Help je mee? Samen maken we lepra een ziekte van het verleden.


Datum: 25 februari 2021
Auteur: Leprazending
Foto: Leprazending
Website: http://www.leprazending.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: