MENU
In de Bijbelstand: Emke in gesprek met Twan

In de Bijbelstand: Emke in gesprek met Twan

14 maa

Twan, een stoere man, kijkt eerst wat nieuwsgierig rond. Maar na een blik op de kaart die ik hem aanbied, verandert zijn houding. Op grimmige toon zegt hij: ‘Ik zie direct waar het over gaat, hier wil ik niets mee te maken hebben.’ Hij kijkt donker uit zijn ogen. ‘Mijn geloof ben ik kwijt’, voegt hij er verduidelijkend aan toe.

‘Wat erg. Waar bent u het kwijtgeraakt?’ vraag ik hem. ‘Dat zal ik je laten zien.’ Met een ruk trekt hij zijn shirt omlaag en op zijn linkerborst prijkt een grote tatoeage met het woord: LIBANON. ‘De oorlog, die heeft álles kapotgemaakt. Praat mij niet over een God!’ Boos roepend loopt hij weg, waardoor ik niet kan reageren. Oh wat vind ik dit erg! Het liefst ren ik deze man achterna, maar dat gaat natuurlijk niet. ‘Heer, laat hem alstublieft terugkomen’, bid ik terwijl hij opgaat in de stroom beursbezoekers. Maar ik verwacht er weinig van en probeer me te concentreren op de andere mensen die langskomen.

Ineens voor mijn neus
Ongeveer 10 minuten later staat Twan ineens weer voor mijn neus. ‘Ik wil je graag mijn excuus maken, dat ik net zo cru op je reageerde. Het is niets persoonlijks hoor.’ De tranen springen in mijn ogen. Dit is hoe mijn God is: Hij brengt de man terug!!! Het liefst zou ik neerknielen op de harde grond om Hem te danken, maar in plaats daarvan zeg ik vriendelijk tegen Twan: ‘Het geeft niks dat u lelijk deed. Maar het deed me pijn dat u God kwijtraakte. En ik vroeg God of u terug mocht komen, want ik wilde zo graag iets aan u vertellen. En nu staat u hier!’

'Ik vroeg God of u terug mocht komen,
want ik wilde zo graag iets aan u vertellen.
En nu staat u hier!’


‘Wat wilde je mij dan vertellen?’ vraagt hij zacht. En dan krijg ik de kans om hem te zeggen hoeveel God van hem houdt. Hoe Gods hart huilt om de oorlog waar hij was, en omdat hij juist daardoor God kwijtraakte. Wat kúnnen we ernaar snakken dat God ingrijpt. Als God echter zou ingrijpen op de manier die wij vaak voor ogen hebben, moet Hij dood, pijn en onrecht met één vingerknip verwijderen, zodat wij er geen last meer van hebben. En omdat God dat niet doet, keren we Hem de rug toe en worstelen ons door het leven. Alleen: een leven zonder God haalt de pijn niet weg, enkel de hoop.

'Wat kúnnen we ernaar snakken
dat God ingrijpt.'


En zoals een arts niet aan symptoombestrijding doet, grijpt God niet in op de manier die wij graag zouden zien. Maar onze ellendige toestand raakt Hem diep, omdat Hij ons maakte om in vrede te leven, samen met Hem. Hij heeft daarom zo’n 2000 jaar al ingegrepen door de kern van ons probleem aan te pakken: de zonde. Niet door vanuit de hemel met Zijn vingers te knippen, maar door op aarde te komen en de spijkers dwars door Zijn handen te laten slaan aan het kruis. God kwam Zelf in onze gebrokenheid en betaalde de prijs voor de zonde met Zijn leven. Jezus brengt ons bij het hart van Vader God. Hij wil troosten en geeft nieuw leven.

Twan praat nu heel rustig en
de tranen staan in zijn ogen.


Twan luistert aandachtig en vertelt me nog het een en ander over zijn ervaringen, maar hij praat nu heel rustig en de tranen staan in zijn ogen. Deze stoere man heeft afschuwelijke dingen gezien en meegemaakt. Maar ik geloof echt dat God ook vandaag in zijn leven ingegrepen heeft. Niet door een vingerknip op afstand, maar door Zijn handen met de littekens daarin uit te strekken naar Twan.

Volgende keer de reactie: ‘ik geloof in mijzelf’ als reden om niet te geloven.

Emke de Jager-Kramer
Emke de Jager-Kramer is getrouwd met Richard, ze wonen in Alphen aan den Rijn en hebben drie kinderen. Emke en Richard zijn al jaren samen fulltime bezig met de Bijbelstand, een evangelisatieproject waarbij ze op tal van consumentenbeurzen aanwezig zijn met een informatieve stand over het christelijk geloof. Richard is actief achter de schermen, hij is verantwoordelijk voor de opbouw en logistiek, Emke vind je normaal gesproken in de stand op de beursvloer in gesprek met bezoekers. Maar door de coronacrisis is alles stopgezet. Via deze serie artikelen op christelijknieuws.nl krijgen we een inkijkje in het bijzondere werk dat ze voor de Heere mogen doen.

Datum: 14 maart 2021
Auteur: Emke de Jager
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.bijbelstand.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: