MENU
Emke ontmoet Jan en Lieke in de Bijbelstand

Emke ontmoet Jan en Lieke in de Bijbelstand

21 maa

Jan en Lieke lopen innig gearmd langs de stand. ‘Jullie zien eruit alsof u veel van liefde weet – ik heb een stelling voor jullie!’ Jan lacht en blijft staan. Ik lees voor: ‘Als je veel van iemand houdt, geef je het mooiste wat je hebt.’ Jan wijst zonder aarzeling naar zijn Lieke. ‘Haar geef ik elke dag het mooiste: mijn liefde.’

Hij vertelt hoe ontzettend lang ze al samen zijn en hoe goed ze het met elkaar hebben. Een prachtig verhaal! Ook Lieke staat genietend te luisteren en glimt helemaal. Na een poosje breng ik het gesprek op Gods liefde voor hen. ‘Wat vinden jullie ervan dat God van jullie houdt?’ Het antwoord komt snel: ‘Prima, heel fijn’. Lieke zegt het met een stalen gezicht en zonder enige emotie.

Lieke zegt het met een stalen gezicht
en zonder enige emotie...


‘En wat heb je met God?’ ‘Weinig hoor. Ik geloof in mijzelf.’ Ik vraag wat ze daar mee bedoelt. ‘Ik geloof gewoon in mijn eigen kunnen’, legt Lieke uit. ‘Oh, op die manier. Ja, daar geloof ik ook in. En met een gezonde dosis zelfvertrouwen is niks mis. Toch loop ik regelmatig tegen mijn grenzen aan. Herken je dat?’ vraag ik haar. Lieke haalt haar schouders op. ‘Ja, wie niet? Maar je zult uiteindelijk toch altijd alles alleen moeten doen. Er is niemand die je helpt.’

Eenzaamheid
Het raakt me als ze dat zegt. Wat klinkt er veel eenzaamheid door in die laatste twee zinnen! ‘God wil er voor je zijn. Hij wil je helpen’, zeg ik en ik smeek God om haar hart te openen voor Zijn liefde.

Het raakt me als ze dat zegt. Wat klinkt er veel
eenzaamheid door in die laatste twee zinnen!


Lieke begint opeens te vertellen over haar buurvrouw. ‘Zij gelooft in God. En élke keer als ze erover vertelt, ben ik bijna overstag. Maar nee. Het is niks voor mij. Ik vind het altijd wel heel knap als mensen gelovig zijn, hoor. Ik zou willen dat ik dat had. Maar voor mij bestaat God niet.’

Verlangen en afweer tegelijk
Ik proef verlangen en grote afweer tegelijk. En ik vertel kort iets over de relatie met haar waar God naar verlangt. Eigenlijk wil ik Jan en Lieke nog graag iets meegeven en het gesprek dan afronden. Maar kennelijk heeft Lieke deze aanlooptijd nodig gehad. Haar gezicht staat opeens heel ernstig en haar stem wordt zacht: ‘Als God er was, was ik mijn kindje niet verloren..’ Een verschrikkelijk verdriet in haar leven, waar ik mij niets bij kan voorstellen.

Jan luistert met tranen in zijn ogen.
Hun zoontje heeft maar 6 uur geleefd.


En ik ben ontroerd dat ze zich veilig genoeg voelt om het met mij te delen. Ik vraag naar haar kindje en Lieke vertelt. Jan luistert met tranen in zijn ogen. Hun zoontje heeft maar 6 uur geleefd. ‘Maar het is al jaren geleden hoor, ik heb inmiddels 2 gezonde kinderen’, zegt Lieke dapper. ‘Voor God maakt het niet uit hoe lang het geleden is. Hij ziet je pijn en ook je vragen’, zeg ik zacht. ‘Hij wil er voor je zijn.’ Er is opeens alle ruimte om het evangelie uit te leggen en ze luisteren.

Innig gearmd lopen ze weer verder
Lieke zegt: ‘Dit lijkt me prachtig. Maar ik ben bang dat ik hém niet meekrijg!’ Ze wijst op Jan, die zich stilhoudt. ‘Dat geeft niks. Als Gods liefde jou trekt, mag je vanuit je eigen hart reageren. Het is een persoonlijke relatie. God houdt ook van Jan en Hij zal Zelf moeite doen om Jan te bereiken.’ ‘Nou, wie weet…’, reageert Jan lachend. Hij slaat zijn arm om Lieke heen en even innig gearmd als ze kwamen, lopen ze weer verder.

Aanmoediging
Praat jij wel eens met je buurvrouw of met je collega over Jezus? Het kan zomaar lijken of je er niet doorheen komt. Alsof er altijd excuses zijn om niet te geloven! Misschien heb je het al opgegeven. Ik hoop dat wat Lieke vertelde over haar gelovige buurvrouw je bemoedigt en je de aanmoedigt om je geloof te delen. Niet door jouw boodschap aan de ander op te dringen, maar door een veilige plek te zijn voor de vragen en verhalen van de ander.
Want terwijl jij misschien denkt dat het nergens toe leidt, is God aan het werk in het leven van de ander. En soms zit er achter scherpe afweer zoveel eenzaamheid en verdriet! Nog meer aanmoediging nodig? Ik zal volgende week over Peter en zijn collega schrijven.


Emke de Jager-Kramer
Emke de Jager-Kramer is getrouwd met Richard, ze wonen in Alphen aan den Rijn en hebben drie kinderen. Emke en Richard zijn al jaren samen fulltime bezig met de Bijbelstand, een evangelisatieproject waarbij ze op tal van consumentenbeurzen aanwezig zijn met een informatieve stand over het christelijk geloof.
Richard is actief achter de schermen, hij is verantwoordelijk voor de opbouw en logistiek, Emke vind je normaal gesproken in de stand op de beursvloer in gesprek met bezoekers. Maar door de coronacrisis is alles stopgezet. Via deze serie artikelen op christelijknieuws.nl krijgen we een inkijkje in het bijzondere werk dat ze voor de Heere mogen doen.

Datum: 21 maart 2021
Auteur: Emke de Jager
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.bijbelstand.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: