MENU
Likoed: Oorzaken van het geweld in Israel

Likoed: Oorzaken van het geweld in Israel

11 mei

Momenteel wordt veel bericht over het nieuwe geweld. Daarbij ontbreekt echter veel context. Met name de oorzaken blijven onderbelicht. Likoed zet de belangrijkste redenen op een rijtje.

- Het is coronatijd. Er waren bijvoorbeeld dranghekken geplaatst bij de Damascus-poort in Jeruzalem om te grote samenscholingen in Jeruzalem tijdens de Ramadan te voorkomen. Nadat deze bescherming juist tot geweld leidde, zijn de hekken weer weggehaald.

- Het is Ramadan. Dit is vaker een tijd van onrust en rellen van moslims in Israël. Dit jaar ontstonden in de Ramadan nieuwe vormen van agressie in de grote steden van Israël. Daar werden orthodoxe Joden op straat gemolesteerd door jonge moslims. Zij maakten daar filmpjes van om op het sociale medium TikTok te plaatsen.

- Opnieuw heeft de Palestijnse president Abbas verkiezingen geannuleerd. Hij stond er zeer slecht voor in de peilingen. Toch blijft hij president, ondanks dat hij ruim 16 jaar geleden voor een termijn van 4 jaar is gekozen. Zijn bewind is dus volkomen illegaal. Daar is onder de Palestijnen grote ontevredenheid over. Daarom wil Fatah – de partij van Mahmoud Abbas – de aandacht afleiden. Zodoende wordt het geweld aangemoedigd. Bijvoorbeeld bracht Fatah op 8 mei de volgende verklaring uit:
“Fatah roept iedereen op om de komende dagen en uren het niveau van confrontatie te verhogen in Palestijns gebied, de conflicthaarden en de wegen van de kolonisten.”


- Om niet onder te doen voor Fatah, vuurt Hamas weer raketten af op de Israëlische burgerbevolking. Dat is een oorlogsmisdaad. Dat Hamas-terroristen daarbij schuilen tussen de eigen burgerbevolking waardoor die gevaar lopen, is een tweede oorlogsmisdaad. Een derde oorlogsmisdaad is de oproep op de Hamas-televisiezender deze week “om messen te kopen om Joden te onthoofden”.

Bovenstaande zijn de vier belangrijkste oorzaken van de huidige rellen en raketbeschietingen.

Dat enkele huisuitzettingen in het van oorsprong Joodse wijkje Simon Hatzadik dat ook zouden zijn, is een gelegenheidsargument. Het is vreemd om daarmee alle Arabische geweldsoproepen en gewelddaden te vergoelijken.

Daarbij komt dat de illegale Palestijnse bewoners van die huizen hebben alle kans gekregen om hun recht te halen via jarenlange rechtbankzaken. Die oordeelden tot op heden dat het niet betalen van de huur (sinds 1993!) aan de rechtmatige eigenaren een terechte grond is voor uitzetting. Net als het dat in Nederland zou zijn. Die eigenaren werden overigens tijdens de Jordaanse bezetting (1948-1967) verdreven.

Dat daarbij de oorspronkelijke eigenaren of hun rechtsopvolgers – die de grond al sinds 1875 in bezit hebben – de kolonisten worden genoemd, is een grote gotspe. Net als de suggestie dat Joden in Jeruzalem hun rechtmatig eigendom niet zouden mogen claimen.

Israël wil trouwens alle vluchtelingen laten compenseren. Dit zou alle vluchtelingen moeten betreffen die ontstonden rond de stichting van Israël, in 1948. Dus ook de één miljoen Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen. Die lieten een veel groter bezit achter dan de Arabische vluchtelingen. De Arabische landen zijn daar niet toe bereid.

Over Likoed
Voorlopers van Likoed Nederland maakten sinds 1930 onderdeel uit van de Nederlandse Zionistenbond. Die is in 1899 opgericht om het zionisme in Nederland te bevorderen. In 1992 is die omgevormd naar de Federatie Nederlandse Zionisten en is Likoed Nederland een zelfstandige vereniging geworden.

De doelstellingen van Likoed Nederland zijn:
1. Het propageren en verwezenlijken van de doelstellingen van de Likoed wereldorganisatie (Likud Olami).
De belangrijkste is: vrede én veiligheid voor Israël.
2. Het verwezenlijken van de doelstellingen van het zionisme. Op het oprichtingscongres van de Wereld Zionisten Organisatie in 1897 te Bazel is dat als volgt gedefinieerd: “Het zionisme streeft naar een publiekrechtelijke gewaarborgde eigen woonplaats voor het Joodse volk in Palestina.” Later is dat uitgewerkt in het zogenaamde ‘Jeruzalemmer Programma’ van zionisme, dat stelt dat het zionisme streeft naar:
- de eenheid van het joodse volk en het centraal stellen van Israël in het Joodse leven,
- het verzamelen van het Joodse volk in zijn historisch vaderland – Erets Jisraeel – door aliah (immigratie) uit alle landen,
- het versterken van de staat Israël, welke gegrondvest is op de profetische visie van rechtvaardigheid en vrede,
- het bewaren van de identiteit van het joodse volk door het bevorderen van Joodse en Hebreeuwse opvoeding en van Joodse geestelijke en culturele waarden, de bescherming van Joodse rechten waar ook ter wereld.

Datum: 11 mei 2021
Auteur: Likoed
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: https://www.likoed.nl/

Dit artikel delen:

Meer nieuws: