Marnix van Bruggen: Mijn ziekte is positief voor mijn relatie met God

Marnix van Bruggen is ondernemer in de IT en contextueel therapeut. Als psycholoog is hij gespecialiseerd in familie en relaties in familiebedrijven. Daarnaast schrijft hij een blog over relaties: Tussen ik en jij.

Hij is enorm geboeid door relaties, omdat een mens als persoon al vanaf de geboorte juist door relaties gevormd word, en de rol die God daarin speelt. Hij sprak erover in Brandstof maandag, en daarin speelde zijn persoonlijke verhaal een hoofdrol. Marnix leeft namelijk met de erfelijke progressieve spierziekte FSHD. Hoe zwaar dit ook is, duidelijk werd wel dat die situatie juist heel positief is voor zijn eigen relatie met God. “Ik ben niet boos op God. Hij verdient alle eer, ondanks deze rotziekte. En dat vindt Hij waarschijnlijk ook.”

“Ik vind zelf het beeld van God als Vader het mooiste. Hij weet nog beter dan ik als klein kind wat ik nodig heb. Soms kan ik denken: Waarom doet U dit? Het besef dat Hij het beter weet dan ik wat goed is, helpt dan zeker verder. Dat wordt echt gevormd door de omstandigheden. Als ik me somber of verdrietig voel bijvoorbeeld. Dan is die relatie niet verder weg, maar vaak juist dichterbij. Vooral door gebed, hoewel ik me daar niet heel ervaren in voel.

God helpt me daar door deze ziekte mee. Dat klinkt misschien raar, maar het heeft een positieve uitwerking op wie God is en wat Hij doet. Je kunt bijvoorbeeld veel verhalen horen over de wegenwacht, maar op het moment dat je autopech hebt weet je pas hoe belangrijk ze zijn. Nu is God veel meer dan pechhulp, maar pas door te ervaren dat je het leven niet moet opbouwen met de spullen hier op aarde, maar met Koninkrijksdingen, wordt je leven veel waardevoller.”

Beluister het hele gesprek op de website van

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies