MENU
EO-radioprogramma - De Muzikale Fruitmand - viert 50-jarig jubileum

EO-radioprogramma - De Muzikale Fruitmand - viert 50-jarig jubileum

19 mei

Met een extra lange uitzending op NPO Radio 5 viert ‘De Muzikale Fruitmand’ haar 50-jarig jubileum. Het EO-radioprogramma staat al sinds 1971 bekend als hét christelijke verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen. In de afgelopen vijftig jaar werden duizenden christelijke verzoeknummer gedraaid voor verjaardagen, jubilea of speciaal voor iemand die een steuntje in de rug kon gebruiken.

Het radioprogramma ‘De Muzikale Fruitmand’ is bijna even oud als de EO, die in 1967 werd opgericht. Het is één van de langstlopende programma's op de Nederlandse radio. Aanvankelijk was het programma op de popzender Hilversum 3 te horen. Het programma trok in die tijd op het hoogtepunt 3 miljoen luisteraars en klonk in kantines en op bouwplaatsen.

Het bijzondere is dat het programma in die vijftig jaar nagenoeg onveranderd is gebleven, behalve verandering van zender. Van het begin af aan is ‘De Muzikale Fruitmand’ al een verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen. EO-presentator Tjitske Volkerink: “De kracht van de ‘Fruitmand’ is de onderlinge liefde voor elkaar. Het is écht een programma voor en door de luisteraars. Zij maken het programma met hun verhalen en verzoeken. Het enige wat wij doen, is dat goed begeleiden. En dat al vijftig jaar lang.”

Het meest aangevraagde nummer in al die tijd is: ‘Er is een God die hoort’, gevolgd door ‘Wat de toekomst brengen moge’ en ‘Ik zal er zijn’. Ook psalmen zijn zeer geliefd bij het Fruitmand-publiek. De populairste psalm is psalm 68 (met name vers 10) ‘Geloofd zij God met diepst ontzag’. Psalm 84 (Wat hou ik van uw huis) en psalm 121 (Ik sla mij ogen op en zie) zijn ook erg populair. Mannenkoren doen het ook goed bij ‘De Muzikale Fruitmand’. Het Urker Mannenkoor ‘Halleluja’ is het meest aangevraagde koor.

De Muzikale Fruitmand-jubileummaand begint op zondag 23 mei tijdens het Pinksterevenement Opwekking, die dit jaar ook zijn 50e editie viert. Een uur van het programma is dan als videostream te bekijken in de digitale online tent van de EO bij Opwekking. Tjitske Volkerink en Gerja Wolf presenteren dat samen.
In het programma Open Huis is die week elke dag een bekende artiest te horen die een Fruitmand-lied ten gehore brengt. Karin Bloemen zingt bijvoorbeeld een bewerking van het lied ‘Welk een vriend is onze Jezus’.

Op zondag 30 mei is er een extra lange uitzending van De Muzikale Fruitmand van 18.00 – 22.00 uur op NPO Radio 5. Tjitske Volkerink presenteert deze uitzending samen met Gerja Wolf. Remco Hakkert levert bijdrages vanuit het land waar hij vaste luisteraars opzoekt. Zo gaat hij langs bij een 100-jarige luisteraar die maandelijks brieven schrijft aan de redactie waarin ze altijd een psalm aanvraagt voor familie of vrienden.

Tijdens de uitzending zijn er liveoptredens van o.a. Joke Buis en Lukas Kramer. Zij zingen onder andere liederen die aangevraagd worden door luisteraars. Daarnaast zijn er interviews met luisteraars over de betekenis van ‘De Muzikale Fruitmand’ en de muziek van vroeger en nu. En uiteraard komen de rubrieken als ‘Niet Alleen’ en ‘De Bijbel Open’ ook terug.

Tussen 20.00 – 21.00 uur is de uitzending live te volgen op het YouTube kanaal van de EO.

Datum: 19 mei 2021
Auteur: EO - Ilonka van Heusden
Website: http://www.eo.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: