MENU
TijdVoorActie ziet forse stijging van inzet jonge vrijwilligers

TijdVoorActie ziet forse stijging van inzet jonge vrijwilligers

26 mei

EDE – TijdVoorActie ziet over 2020 een stijging van 45 procent van het aantal jongeren dat zich vrijwillig inzet, in vergelijking met 2019. Ondanks de vele groepsactiviteiten die niet door konden gaan vanwege de coronamaatregelen, zetten ruim 13.000 jongeren zich via de TijdVoorActie beweging in om van betekenis te zijn voor een ander.

TijdVoorActie vormt samen met 21 lokale jongeren vrijwilligersnetwerken en verschillende scholen door het hele land een beweging waarbij jongeren enthousiast worden gemaakt om hulp en netwerk te bieden aan mensen die weinig of geen netwerk hebben.

Van betekenis zijn
Directeur Eelke Dekens blikt terug op een bijzonder jaar: ‘Het afgelopen jaar laat zien dat jongeren niet alleen zichzelf willen ontwikkelen en nieuwe vaardigheden willen opdoen, maar juist grote behoefte hebben om van betekenis te zijn voor een ander. Lokale jongeren vrijwilligersnetwerken in steden door heel het land faciliteren deze dagelijkse inzet van jongeren. Het is zo bijzonder om al die betrokken, actieve en geďnspireerde jongeren aan de slag te zien door mensen in een kwetsbare situatie te helpen én te betrekken bij de samenleving. Deze toewijding is indrukwekkend en de inzet van jongeren blijft in 2021 hard nodig om mensen temidden van de coronacrisis te blijven zien.’

Voor nieuwe jongeren vrijwilligersnetwerken, zoals netwerk Skill-Ability in Apeldoorn was een start in coronacrisis even schakelen. Coördinator Jasmijn Lagerweij vertelt: ‘In september 2019 is netwerk Skill-Ability gestart in Apeldoorn. Op dat moment hadden we natuurlijk nog geen idee dat het werk en de plannen die we hadden er anders uit zouden gaan zien door corona. Dat is even omschakelen maar gelukkig hebben we uiteindelijk, hoe gek dat ook klinkt, een fantastisch jaar gehad. Met coronaproof acties waaronder ‘Even Apeldoorners Bellen’, ‘Verveel-me-niet Bezorgservice’ en verschillende kaartenacties hebben we veel jongeren kunnen inzetten voor kwetsbare Apeldoorners.’

TijdVoorActie
Inspiratienetwerk TijdVoorActie is een beweging van jongeren die zelf het initiatief nemen om de samenleving vorm te geven. Onze missie is dat jongeren zich in gaan zetten voor de mensen in hun omgeving die geen of weinig netwerk hebben. Als jongeren zo hun leven delen met anderen komt er een beweging op gang. Een beweging van jongeren die zelf initiatief neemt om het samenleven vorm te geven.

Via lokale jongeren vrijwilligersnetwerken worden jongeren enthousiast gemaakt om hulp en netwerk te bieden aan mensen die weinig of geen netwerk hebben. Iedereen kan meedoen en geholpen worden. Ondertussen zijn er in ruim 25 steden netwerken actief of in ontwikkeling. TijdVoorActie inspireert, coacht en faciliteert jonge ondernemende pioniers in het opzetten van een lokaal jongeren vrijwilligersnetwerk. Hiervoor heeft TijdVoorActie een leerlijn ontwikkeld waarin de pioniers worden getraind, opgeleid en begeleid naar een duurzaam netwerk.

De inspiratie voor het werk van TijdVoorActie is Jezus Christus. Hij kwam op aarde om andere mensen te dienen en liet op inspirerende wijze zien hoe je van betekenis kunt zijn voor je medemens.

Datum: 26 mei 2021
Auteur: TijdVoorActie - Marieke Joosten
Foto: TijdVoorActie
Website: http://www.tijdvooractie.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: