MENU
Shafqat en Shagufta zeven jaar na doodvonnis toch vrij

Shafqat en Shagufta zeven jaar na doodvonnis toch vrij

03 jun

Shafqat en Shagufta is vrijgesproken. Het echtpaar zat al sinds 2013 in de gevangenis en werd in 2014 ter dood veroordeeld. Advocaat Saif-ul-Malook begon eergisteren, dinsdag 1 juni, zijn verdediging. Deze advocaat verdedigde al eerder Asia Bibi met succes. Gisteren en vandaag werd de rechtszitting voortgezet.

Het christelijke echtpaar was in beroep gegaan tegen hun doodstraf vanwege vermeende blasfemie. Keer op keer werd de behandeling ervan uitgesteld. De rechters en andere betrokkenen staan in Pakistan onder grote druk en dreiging. Tijdens het proces tegen Shafqat en Shagufta liepen de gemoederen regelmatig hoog op. Vandaag kende het gerechtshof het beroep dan eindelijk toe.

Onze aandacht gaat nu uit naar de veiligheid van het vrijgesproken echtpaar. Hierover hopen we u op een later moment meer te kunnen vertellen. Wilt u bidden voor de veiligheid van Shafqat, Shagufta, hun kinderen, hun advocaat, de rechters en alle andere betrokkenen?

Hulp voor Shafqat en Shagufta
Op 20 juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta. Er zouden met Shagufta’s telefoon aan diverse personen godslasterende teksten zijn gestuurd met beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Shafqat en Shagufta zijn slachtoffers van misbruik van de Pakistaanse blasfemiewet. Deze wetgeving zet zware straffen op het beledigen van de islam, de koran en de profeet Mohammed. HVC helpt de slachtoffers door zo snel mogelijk goede juridische hulp te bieden. De bedreigde familie vangen we op en we dragen bij in de kosten voor scholing van de kinderen.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Als we de berichten uit Pakistan mogen geloven, zullen Shafqat en Shagufta zeven jaar na het uitspreken van hun doodvonnis tóch vrijkomen en dat is onvoorstelbaar goed nieuws. Het maakt duidelijk dat je uitspreken en het opvoeren van internationale druk op landen als Pakistan heel hard nodig is en letterlijk levens kan redden.

Na eerst Asia Bibi en nu Shafqat en Shagufta zien we tegelijkertijd hoe levensbedreigend de blasfemiewetten van Pakistan voor christenen nog steeds zijn. We hebben jaren voor hun levens moeten strijden, samen met christelijke organisaties en de laatste jaren met ons Kamerlid Joël Voordewind voorop. De komende jaren zetten we - en ik ook persoonlijk - de strijd voort. De strijd tégen de onrechtvaardige wetten in Pakistan en andere landen en vóór de rechten van christenen en andere minderheden, die in grote delen van de wereld nog steeds onder druk staan.

Het is voor Shafqat en Shagufta en hun advocaat Saif-ul-Malook nu zaak dat zij een veilig heenkomen krijgen. Ik vind dat Nederland moet doen wat zij kan om daaraan bij te dragen en zich gastvrij moet opstellen. Samen met ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vraag ik het kabinet om zich in te zetten voor een plek waar Shafqat en Shagufta om hun leven na al die jaren in veiligheid opnieuw op kunnen bouwen.”

Vals beschuldigd
Shafqat en Shagufta zijn slachtoffers van misbruik van de Pakistaanse blasfemiewet. Deze wetgeving zet zware straffen op het beledigen van de islam, de koran en de profeet Mohammed. Vanaf het moment dat iemand wordt beschuldigd van godslastering, is diegene en zijn of haar hele familie vogelvrij. Valse aangiften komen veel voor, de blasfemiewet wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om mensen uit de weg te ruimen na een conflict. Christenen zijn bovengemiddeld vaak het slachtoffer en moeten erg op hun hoede zijn. HVC helpt de slachtoffers door zo snel mogelijk goede juridische hulp te bieden. De bedreigde familie vangen we op en we dragen bij in de kosten voor scholing van de kinderen.

Ter dood veroordeeld
Het echtpaar wordt ter dood veroordeeld en zit tot op de dag van vandaag in de dodencel in afwachting van hun hoger beroep. Tijdens het proces tegen Shafqat en Shagufta lopen de gemoederen regelmatig hoog op. Enkele rechtszaken moeten binnen de gevangenismuren plaatsvinden omdat islamitische geestelijken oproepen het echtpaar te vermoorden. HVC werkt in de zaak samen met advocaat Saif-ul-Malook, die ook de verdediging van Asia Bibi deed. Volgens hem berusten de beschuldigingen op valse verklaringen en kunnen de aanklachten niet bewezen worden. Helaas kent het proces al jaren veel vertraging. Het is onze hoop dat er snel recht wordt gesproken.

Shafqat en Shagufta hebben vier kinderen; Zain, Danish, Joshua en Sarah. Zij missen al jaren hun ouders en verblijven op een veilige plek. HVC voorziet in hun onderhoud en schoolkosten. Shafqat en Shagufta hebben het zwaar in de gevangenis. Shafqat is gehandicapt en krijgt onvoldoende medische zorg. Shagufta zit in eenzame opsluiting in de vrouwengevangenis van Multan, dezelfde gevangenis als waar Asia Bibi jarenlang gevangen zat. Shagufta mist haar man en kinderen en heeft te maken met depressies.

Zain, de oudste zoon van Shafqat en Shagufta:
Sinds jullie hulp bieden, is ons leven beter en kunnen we vaker bij onze ouders op bezoek gaan in de gevangenis. Mijn ouders zijn dankbaar voor de hulp en vragen om gebed. Samen met advocaat Saif-ul Malook bezoeken we de rechtbank. Ik wil de mensen die voor ons bidden bedanken, we blijven hopen dat mijn vader en moeder vrij gaan komen.”

Datum: 3 juni 2021
Auteur: Christenunie en HVC
Foto: HVC
Website: https://www.stichtinghvc.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Geven
15 jul

Geven meer