MENU
Ontmoet Fatimah: vluchteling - kindbruid - moeder

Ontmoet Fatimah: vluchteling - kindbruid - moeder

18 jun

Fatimah (18) en haar familie behoorden tot de eerste vluchtelingen in Syrië. Ze ontvluchtte het platteland van Aleppo in 2011 en is nu al meer dan de helft van haar leven vluchteling. 10 jaar! Het verlies van haar huis, vrijheid en hoop werd helaas nog verergerd door de dood van haar geliefde vader een paar jaar later.

Zonder geld of zekerheid was er schijnbaar maar één oplossing: "Mijn moeder werd gedwongen mij uit te huwelijken aan mijn neef, zodat hij voor ons kon zorgen en ons kon onderhouden," zegt ze. Fatimah had nog maar net de puberteit bereikt. Haar huwelijk verliep niet goed omdat ze met veel problemen te maken kreeg; ze stopte met school en werd ook nog zwanger…

Een vriend vertelde haar over een centrum van World Vision dat vrouwen en meisjes psychologische steun en voorlichtingssessies biedt. Langzaam verdween de hopeloosheid. "Ik bezocht het centrum en schreef me in voor de club van jonge moeders. Het was een goede ervaring en ik heb veel dingen geleerd die mijn zelfvertrouwen hebben versterkt," zegt Fatimah.

Wat was voor haar het belangrijkste? "Ik voelde dat ik besta, dat ik een vrouw ben die er mag zijn in deze wereld. En ik leerde nieuwe communicatievaardigheden die de relaties in mijn familie sterk verbeterden." Ze ging ook terug naar school om haar onderbroken opleiding voort te zetten. En daar ontstond Fatimah's onverschrokken passie voor het opkomen voor de rechten van vrouwen en kinderen en de kracht van sociale media.

Fatimah wilde met andere vrouwen en meisjes in contact te komen om een einde te maken aan kindhuwelijken. Ze realiseerde zich dat sociale media groepen een geweldige manier zijn om hen te bereiken. Niet alleen vrouwen en meisjes uit Syrië, maar over de hele wereld. In de groepen waarschuwt ze meisjes en jonge vrouwen voor het volgen van oude tradities en gebruiken die het kindhuwelijk aanmoedigen, met alle nare gevolgen van dien - van vroegtijdig schoolverlaten tot tienerzwangerschappen, en erger.

Ondanks het onrecht en het gevaar waarmee ze te maken heeft gehad, kiest Fatimah nu voor een ander soort gevaar. Haar stem. Want opkomen voor de rechten van vrouwen en meisjes, zich uitspreken tegen het kindhuwelijk en het belang voor meisjes om hun opleiding af te maken, kan in haar cultuur uiterst gevaarlijk zijn. Maar Fatimah is slim. Via Facebook en Instagram komt ze in contact met veel jonge vrouwen en geeft ze hen handvaten om uit misbruiksituaties te komen en hoop te hebben op een toekomst.

Wil jij vrouwen als Fatimah helpen om te overleven, te herstellen en te bouwen aan een toekomst?Datum: 18 juni 2021
Auteur: World Vision - Rita Veldhoen
Foto: World Vision
Website: http://www.worldvision.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: