MENU
Handbiker fietst in 4 dagen langs 54 kerken

Handbiker fietst in 4 dagen langs 54 kerken

25 jun

Handbiker IJsbrandus van Popta uit het Friese Nijland start zaterdag 26 juni zijn tweede etappe langs de 54 kerken van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Dit is ongeveer 130 kilometer. In totaal legt hij een tocht af van 434 kilometer, verdeeld over vier dagen. Maandag 14 juni fietste hij zijn eerste tocht: 68 kilometer. Wanneer hij zijn derde en vierde etappe fietst is nog niet bekend.

IJsbrandus, sinds twee jaar actief met zijn handbike, fietst voor zijn plezier langs de kerken. ‘Ik vind tochten fietsen prachtig, maar door corona lag alles het afgelopen jaar stil.’ Daarom bedacht hij, samen met zijn ouders, zelf een tocht. Hij is opgegroeid met kerken. Zijn vader is organist. Zijn voorliefde voor kerkgebouwen en orgelmuziek resulteerde in een route langs de kerken die eigendom zijn van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Zaterdag 26 juni
Zaterdag 26 juni fietst IJsbrandus langs de kerken in Baaium, Zweins, Peins, Schalsum, Boer, Wier, St. Jacobiparochie, St. Annaparochie, Britsum, Koarnjum, Jelsum, Huizum-Dorp, Swichum, Blessum, Boksum, Jellum, Bears, Weidum, Jorwert en Britswert. De stichting is vereerd dat deze 24-jarige sportieveling langs haar kerken fietst. ‘De deuren van alle kerken waar hij die dag langsfietst zijn geopend zodat hij ook naar binnen kan.’

Eind juli
IJsbrandus streeft ernaar om eind juli een stempel van alle 54 kerken te hebben inclusief een selfie met de kerken. De tochten fietst hij alleen, maar hij wordt af en toe bijgestaan door een familielid. ‘Ik ben getraind en heb er ontzettend veel zin in.’

De (individuele) Elfstedentocht
De (individuele) Elfstedentocht in juli komt er nog tussendoor. ‘Doordat deze tocht op Pinkstermaandag vanwege corona nog niet door kon gaan, valt deze tocht in dezelfde periode als mijn kerkentocht.’ Maar daar draait IJsbrandus zijn hand niet voor om. Hij is geboren met een open ruggetje en is daardoor vanaf zijn middel verlamd. Dat staat sporten niet in de weg. Rolstoelbasketbal en zwemmen deed hij voordat hij de handbike ontdekte.

Datum: 25 juni 2021
Auteur: Ibelien Nienhuis
Foto: IJsbrandus van Popta
Website: http://www.aldefrysketsjerken.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

5 december 2015 Gerestaureerde orgel Dorpskerk Huizum in gebruik genomen

Meer nieuws:

Geven
15 jul

Geven meer