De fascinerende samenwerking van kraanvogels

Ik heb het geluk in een gebied van Noordrijn-Westfalen te wonen waar twee keer per jaar (in de late herfst en de late winter) een indrukwekkend natuurspektakel te zien is – namelijk de trek van de kraanvogels.

Ik ben gefascineerd door de volgorde waarmee de kranen bewegen! Ten eerste is er de trekrichting: in het voorjaar van zuid naar noord en in de herfst in tegengestelde richting. Er zijn verschillende trekroutes, afhankelijk van waar de kraanvogels broeden, maar één ding is hetzelfde: ze zijn trouw om het pad te volgen dat de Schepper in hen heeft gelegd!

Oud en jong gaan samen de weg en niet gescheiden door leeftijdsgroep – omdat ze bij elkaar horen, vormen ze een eenheid als team!

Vluchtformatie

Ten eerste is er de vluchtformatie: deze grote vogels vliegen meestal in een wigvorm. Allereerst heeft het een heel belangrijk doel! In deze vluchtformatie draagt ​alleen de vogel vooraan de volledige leiding van de vlucht. Wanneer de vogel aan de top zijn kracht verliest, laat hij zich terugvallen en neemt de volgende vogel de leiding over voor een bepaalde tijd totdat hij uitgeput is, en dus heeft elke vogel in de groep de beurt om vooruit te vliegen – dat betekent dat elke kraan altijd klaar staat om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn buren!

Oriëntatie

Ten tweede heeft de formatievlucht nog iets belangrijks in zich: namelijk oriëntatie en (voor de allerjongsten) bewegwijzering! Elke kraanvogel oriënteert zich op de trek naar de vogel die ervoor vliegt en op de herfsttrek leren de allerjongsten van de kraanvogels de beste en veiligste weg naar hun winterverblijf in Spanje.

Mooie les voor ons

Ik geloof dat wij als christenen veel kunnen leren van de kraanvogels voor ons kerkelijk leven: namelijk dat het pad dat God ons christenen in de Bijbel laat zien, het beste en veiligste voor ons is – hoeveel tijden er ook zijn veranderd, omdat God niet verandering! De kranen houden vast aan de ‘oude’ manier – en komen altijd veilig op hun bestemming aan!

Jong en oud samen, iedereen staat klaar om zijn steentje bij te dragen zodat iedereen zijn doel bereikt en, dit is ook belangrijk: niet alleen jongeren oriënteren zich op oud, maar ook oud op jong …

Een ongebruikelijke gedachte? Kan zijn. Maar toch het overwegen waard, want de schepping onthult ons keer op keer de wijsheid van onze Schepper.

Loof de HEERE, al Zijn werken, op alle plaatsen van Zijn heerschappij.

Psalm 103:22

Lars Krüger

Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies