MENU
Gypsy-vrouw in Jeruzalem

Gypsy-vrouw in Jeruzalem

06 jul

Hoewel bij weinigen bekend, woont er al honderden jaren een Gypsy-clan in Jeruzalem, aangeduid als ‘Domari-gypsies’. Zij zijn een van de stammen die ooit uit India naar het westen migreerden. Hun omstandigheden zijn vergelijkbaar met die van de Oost-Europese Roma.

Hun ambachten zoals ketellapper of mandenmaker zijn in de moderne tijd verloren gegaan. Velen zijn analfabeet en kunnen geen vast werk vinden. Gezinnen verkeren in de marge van de samenleving en lijden veel gebrek.

De Domari in Jeruzalem wonen te midden van de Arabische bevolking. Maar de Arabieren zien hen als buitenstaanders en noemen hen ‘Nawar’ (een denigrerende aanduiding, zoals de Europese term ‘zigeuner’). Door zowel Joden als Arabieren worden zij geminacht en buitengesloten.

De Domari-gypsies voelen zich verwant met de Roma in Europa. Zij koesteren ook de blauw-groene Roma-vlag, die hun verbondenheid markeert.

Heel bijzonder is het verhaal van Amoun Sleem, Domari-vrouw uit Jeruzalem. Als jong meisje had zij samen met haar oudere zus schoonmaakwerk gevonden in het ‘Huis op de Berg’, beheerd door het Nederlandse echtpaar Kees en Coby Veldhuyzen. Ze kwam er in een warm bad terecht. Het echtpaar Veldhuyzen stimuleerde en steunde haar om een opleiding te volgen. Zo heeft Amoun een management-diploma behaald. Ondertussen was zij steeds actief om haar volksgenoten te helpen. Met Gods hulp kon zij de Domari Society of Gypsies oprichten.

De stichting Christian Roma Support (CRS) is vorig jaar een samenwerking
aangegaan met Amoun Sleem om de Domari te helpen een beter leven op te bouwen. Door onderwijs te volgen of iets te gaan ondernemen.

Enkele jaren geleden heeft Amoun een boeiende autobiografie geschreven, over haar leven en werk als Gypsy-vrouw in de Oude Stad van Jeruzalem. Het Engelstalige werk is dit voorjaar door CRS-bestuurslid Sabina Achterbergh vertaald. Op de Open Dag van Christian Roma Support op zaterdag 10 juli a.s. wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan dr.ir. Jan van der Graaf. Het is te bestellen via de website van CRS.

Datum: 6 juli 2021
Auteur: Christian Roma Support - Anneke Steinmann
Foto: Christian Roma Support
Website: http://www.christianromasupport.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: